Министарство одбране Републике Србије
 
25.09.2020.

Министар Вулин у “Дневнику” РТС: Трагедије када се десе оне нас увек страшно заболе



Министар одбране Александар Вулин, гостујући вечерас у Дневнику РТС, изјавио је поводом пада авиона МиГ-21 да тај тип авиона нема класичну црну кутију, али има снимач параметара који још није пронађен.
 
- На терену су стручна комисија коју је формирао начелник Генералштаба и стручна комисија Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране, које предводе бригадни генерал Милан Поповић и бригадни генерал Александар Бјелић. Дакле две наше комисије раде на расветљавању свега што се догодило – рекао је министар Вулин.
 
Упитан када се могу очекивати резултате истраге, министар Вулин је рекао да ће “комисије дати све од себе и да је у највећем интересу свих да се сазна шта се десило”. Сви резултати до којих комисија дође прво се достављају тужилаштву, истиче министар Вулин, а онда тужилаштво даље одлучује о томе да ли ће се и како информације из извештаја дистрибуирати.
 
- Ово је страшна трагедија. Ово је погодило на првом месту породице и пријатеље, али и Војску Србије, сав наш народ и све наше грађане. Посао пилота је ужасно тежак и сваки лет је смртна опасност. Сви морамо бити свесни да је то једноставно тако. Било је у неким ранијим временима да по шест месеци нико није летео. Данас не прође ни један једини дан да неко од наших пилота не лети. Једноставно морамо бити спремни, дати све од себе увек, да сви наши авиони буду исправни, да сви наши пилоти буду обучени, опремљени, оспособљени, али трагедије када се десе оне нас увек страшно заболе, без обзира што морамо да знамо да је тај страшно одговоран и тежак посао скопчан управо са овим – рекао је министар Вулин.
 
Он је нагласио да је мајор Крсник био наставник летења, да је капетан прве класе Васиљевић прошао све одговарајуће обуке и додао да је иза њих двојице остало троје деце.
 
- Ниједан наш ваздухоплов не може да полети, а да не добије пет потписа. Четири која дају надлежни инжењери механичари, који провере исправност авиона и пети потпис самог пилота. Кад пилот каже, пошто и он проверава авион, да је све у реду авион је спреман. Ово је био редовни летачки задатак. То је задатак извиђања времена. То је нешто што радимо сваки дан – објаснио је министар Вулин.
 
- Ова трагедија нас је погодила. Наравно да ће нас болети. Наравно да ћемо бринути о породицама. Још једном желим да изјавим саучешће породицама настрадалих пилота – изјавио је гостујући у вечерашњем Дневнику РТС министар одбране Александар Вулин.