Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
25.09.2020.

Ministar Vulin u “Dnevniku” RTS: Tragedije kada se dese one nas uvek strašno zabole



Ministar odbrane Aleksandar Vulin, gostujući večeras u Dnevniku RTS, izjavio je povodom pada aviona MiG-21 da taj tip aviona nema klasičnu crnu kutiju, ali ima snimač parametara koji još nije pronađen.
 
- Na terenu su stručna komisija koju je formirao načelnik Generalštaba i stručna komisija Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane, koje predvode brigadni general Milan Popović i brigadni general Aleksandar Bjelić. Dakle dve naše komisije rade na rasvetljavanju svega što se dogodilo – rekao je ministar Vulin.
 
Upitan kada se mogu očekivati rezultate istrage, ministar Vulin je rekao da će “komisije dati sve od sebe i da je u najvećem interesu svih da se sazna šta se desilo”. Svi rezultati do kojih komisija dođe prvo se dostavljaju tužilaštvu, ističe ministar Vulin, a onda tužilaštvo dalje odlučuje o tome da li će se i kako informacije iz izveštaja distribuirati.
 
- Ovo je strašna tragedija. Ovo je pogodilo na prvom mestu porodice i prijatelje, ali i Vojsku Srbije, sav naš narod i sve naše građane. Posao pilota je užasno težak i svaki let je smrtna opasnost. Svi moramo biti svesni da je to jednostavno tako. Bilo je u nekim ranijim vremenima da po šest meseci niko nije leteo. Danas ne prođe ni jedan jedini dan da neko od naših pilota ne leti. Jednostavno moramo biti spremni, dati sve od sebe uvek, da svi naši avioni budu ispravni, da svi naši piloti budu obučeni, opremljeni, osposobljeni, ali tragedije kada se dese one nas uvek strašno zabole, bez obzira što moramo da znamo da je taj strašno odgovoran i težak posao skopčan upravo sa ovim – rekao je ministar Vulin.
 
On je naglasio da je major Krsnik bio nastavnik letenja, da je kapetan prve klase Vasiljević prošao sve odgovarajuće obuke i dodao da je iza njih dvojice ostalo troje dece.
 
- Nijedan naš vazduhoplov ne može da poleti, a da ne dobije pet potpisa. Četiri koja daju nadležni inženjeri mehaničari, koji provere ispravnost aviona i peti potpis samog pilota. Kad pilot kaže, pošto i on proverava avion, da je sve u redu avion je spreman. Ovo je bio redovni letački zadatak. To je zadatak izviđanja vremena. To je nešto što radimo svaki dan – objasnio je ministar Vulin.
 
- Ova tragedija nas je pogodila. Naravno da će nas boleti. Naravno da ćemo brinuti o porodicama. Još jednom želim da izjavim saučešće porodicama nastradalih pilota – izjavio je gostujući u večerašnjem Dnevniku RTS ministar odbrane Aleksandar Vulin.