Министарство одбране Републике Србије
 
20.09.2020.

Успешан развој система ALAS



Систем ALAS (Advanced Light Attack Missile System) је савремени лаки ракетни систем тактичког нивоа, намењен првенствено за борбу против тенкова и других оклопних возила, као и неутралисање командних места, комуникационих центара, бункера, армираних објеката и лаких борбених пловила.

У стандардној конфигурацији батерија ракетног система ALAS се састоји од батеријског командног места, логистичког возила и четири лансера.

Батеријско командно место помоћу сопственог радара и оптоелектронског система открива, препознаје циљеве и одређује њихове координате. Командир батерије додељује циљеве сваком лансеру понаособ.

На сваком лансеру се налази по шест контејнера са ракетама. Контејнери омогућују складиштење ракете у трајању од 10 година без одржавања. На лансеру се налази земаљска контролна станица помоћу које оператер управља лансером, тестира контејнере и ракете, преноси податке о циљу на ракету, лансира одабрану ракету и у завршној фази лета „закључава“ GSN на одабрани циљ.

Ракета ALAS има савремену аеродинамичку конфигурацију. Као погон користи стартни мотор на чврсто ракетно гориво и турбомлазни мотор. Максимални домет ракете је 25 километара. Примењен је савремен концепт вођења отпоран на ометање.

У почетној и средњој фази лета примењена је инерцијална навигација која доводи ракету у зону циља, где започиње процес детекција и препознавање циља помоћу ТВ или термовизијске главе за самонавођење (GSN). У ову сврху се слика са GSN преноси помоћу оптичког кабла или радио-линка до лансирног возила где оператер врши одабир циљ, после чега ракета прелази у завршни режим самонавођења. Овако конципиран систем вођења са оператором у петљи омогућава велику ефикасност уз минималну могућност „колатералне штете“.

Тренутно се за потребе опремања Војске Србије раде интерна испитивања интеграције контејнера са ракетом ALAS и припадајућег механичког и електричног интерфејса са платформом Модуларни Огањ. У ову сврху изведено је више опита са успешним лансирањем ракете.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.09.2020
mp4 (40,76 MB)
Вођена ракета АЛАС