Министарство одбране Републике Србије
 
10.09.2020.

Високо руско одликовање за министра одбране Александра Вулина



Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко уручио је министру одбране Републике Србије Александру Вулину Споменицу директора Федералне службе Руске Федерације за остварену војно-техничку сарадњу на данашњој церемонији доделе одликовања представницима Министарства одбране и Војске Србије поводом 75 година победе над фашизмом, одржаној у Великој ратној сали Старог Генералштаба.

- Јачање наше војске је и јачање наше слободе, јачање државе Србије, наше спремности и способности да заштитимо себе, али и Србе без обзира где они да живе - истакао је министар Вулин.
 
- Ово признање није признање само мени, оно је признање свим припадницима Министарства одбране који су стрпљиво, пажљиво и упорно радили да се одредбе Војнотехничког споразума спроведу, као и свима онима који нису штедели своје снаге да све што је договорено стигне на време и увек мало пре времена. Ово је признање свима онима који су захваљујући спровођењу Војнотехничког споразума могли да кажу да је наше Ратно ваздухопловство спасено од нестајања и пропадања, а да се способности Војске Србије развијају и унапређују – истакао је министар Вулин.
 
Према његовим речима, војнотехничка сарадња између две земље је увек доказ и међусобног поверења, доказ односа једних према другима, доказ колико верујемо једни другима и колико верујемо у заједничку будућност.

- Врховни командант Војске Србије председник Вучић често каже да „нисмо ми везани са Русијом зато што волимо исте књиге, већ зато што делимо исту будућност“. То је оно што нас опредељује. Односи између министарстава одбране Руске Федерације и Републике Србије никада нису били на вишем нивоу, никада нису били садржајнији, искренији. Захваљујем на овом високом признању, и у име свих који су награђени, и у име свих оних који су ово признање заиста заслужили и оних који су допринели да се свака одредба спроведе. Захваљујем што бринете и што примећујете колико нам је стало да наши односи буду на највишем могућем нивоу, и што сте нас на овај начин учинили поносним и радујем се будућности која је пред нама – поручио је министар Вулин.
 
Амбасадор Боцан-Харченко рекао је да му је велика част и задовољство што је у прилици да данас уручи награде, које су, како је нагласио, у Русији веома значајне, а још су значајније због тога што се додељују у години када се слави 75 година заједничке победе над фашизмом.

- Нашу заједничку победу славимо и не само да говоримо већ и радимо да учврстимо нашу традицију и наше заједничке вредности. Ова наша манифестација је значајна јер су јутрос председници наших земаља разговарали телефоном и још једном је наглашено и подвучено задовољство развојем билатералне сарадње. Што се тиче Косова, оно је сада на врху агенде међународних збивања. Потврђен је став Русије и наглашен лични допринос председника Вучића, који тражи трајно, правилно, правично решење које би одговарало интересима Републике Србије и српског народа – рекао је амбасадор Боцан-Харченко и додао да за решавање косовског питања и других међународних и билатералних питања, Србија може да се ослони на подршку Русије.
 
- Када је у питању војнотехничка сарадња, допринос министра одбране и свих који су данас добили награде је велики, значајан и упечатљив, јер садашњи развој наше билатералне сарадње на пољу војнотехничке сарадње је такав да не знам да ли је било примера таквог нивоа и интензивног развоја. Важно је и то да билатерална сарадња на војнотехничком пољу представља велики ниво поверења, што је неотуђиво од наших односа братског пријатељства између Русије и Србије – рекао је амбасадор Боцан-Харченк наглашавајући да ће Русија наставити војнотехничку помоћ Србији, полазећи од тога да се јачање војске и одбрамбених могућности Србије уклапа у суверенитет и самостално одлучивање, јачање независности и територијалног интегритета земље. Србија може да се ослони на помоћ, подршку и разумевање Русије на пољу војнотехничке сарање, али и у другим сферама билатералне сарадње.

На данашњој свечаности амбасадор Боцан-Харченко уручио је помоћнику министра одбране за материјалне ресурсе Ненаду Милорадовићу Орден директора Федералне службе „За заслуге у области одбране и војнотехничке сарадње“, а команданту РВ и ПВО генерал-мајору Душку Жарковићу уручио је Медаљу директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.
 
Изасланик Руске Федерације у Републици Србији генерал-мајор Александар Зинченко уручио је генералном директору „Југоимпорт-СДПР“ Југославу Петковићу Плакету директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.
 
Представник компаније „Ростек“ у Републици Србији Александар Восмирка уручио је начелнику Одељења за Европу и Америку „Југоимпорт-СДПР“ Мирославу Мијатовићу Медаљу директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу.

Истим поводом, изасланику одбране Републике Србије у Руској Федерацији пуковнику Будимиру Гајићу уручена је Медаља директора Федералне службе за војно-техничку сарадњу, у амбасади Републике Србије у Москви. Уручењу одликовања присуствовао је и амбасадор Републике Србије у Руској Федерацији Мирослав Лазански. 

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.09.2020
mp4 (251,44 MB)
Обраћање министра Вулина
10.09.2020
mp4 (379,46 MB)
Обраћање амбасадора Руске Федерације Александра Боцан-Харченка
10.09.2020
mp4 (319,44 MB)
Додела одликовања