Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
10.09.2020.

Visoko rusko odlikovanje za ministra odbrane Aleksandra Vulina



Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko uručio je ministru odbrane Republike Srbije Aleksandru Vulinu Spomenicu direktora Federalne službe Ruske Federacije za ostvarenu vojno-tehničku saradnju na današnjoj ceremoniji dodele odlikovanja predstavnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije povodom 75 godina pobede nad fašizmom, održanoj u Velikoj ratnoj sali Starog Generalštaba.

- Jačanje naše vojske je i jačanje naše slobode, jačanje države Srbije, naše spremnosti i sposobnosti da zaštitimo sebe, ali i Srbe bez obzira gde oni da žive - istakao je ministar Vulin.
 
- Ovo priznanje nije priznanje samo meni, ono je priznanje svim pripadnicima Ministarstva odbrane koji su strpljivo, pažljivo i uporno radili da se odredbe Vojnotehničkog sporazuma sprovedu, kao i svima onima koji nisu štedeli svoje snage da sve što je dogovoreno stigne na vreme i uvek malo pre vremena. Ovo je priznanje svima onima koji su zahvaljujući sprovođenju Vojnotehničkog sporazuma mogli da kažu da je naše Ratno vazduhoplovstvo spaseno od nestajanja i propadanja, a da se sposobnosti Vojske Srbije razvijaju i unapređuju – istakao je ministar Vulin.
 
Prema njegovim rečima, vojnotehnička saradnja između dve zemlje je uvek dokaz i međusobnog poverenja, dokaz odnosa jednih prema drugima, dokaz koliko verujemo jedni drugima i koliko verujemo u zajedničku budućnost.

- Vrhovni komandant Vojske Srbije predsednik Vučić često kaže da „nismo mi vezani sa Rusijom zato što volimo iste knjige, već zato što delimo istu budućnost“. To je ono što nas opredeljuje. Odnosi između ministarstava odbrane Ruske Federacije i Republike Srbije nikada nisu bili na višem nivou, nikada nisu bili sadržajniji, iskreniji. Zahvaljujem na ovom visokom priznanju, i u ime svih koji su nagrađeni, i u ime svih onih koji su ovo priznanje zaista zaslužili i onih koji su doprineli da se svaka odredba sprovede. Zahvaljujem što brinete i što primećujete koliko nam je stalo da naši odnosi budu na najvišem mogućem nivou, i što ste nas na ovaj način učinili ponosnim i radujem se budućnosti koja je pred nama – poručio je ministar Vulin.
 
Ambasador Bocan-Harčenko rekao je da mu je velika čast i zadovoljstvo što je u prilici da danas uruči nagrade, koje su, kako je naglasio, u Rusiji veoma značajne, a još su značajnije zbog toga što se dodeljuju u godini kada se slavi 75 godina zajedničke pobede nad fašizmom.

- Našu zajedničku pobedu slavimo i ne samo da govorimo već i radimo da učvrstimo našu tradiciju i naše zajedničke vrednosti. Ova naša manifestacija je značajna jer su jutros predsednici naših zemalja razgovarali telefonom i još jednom je naglašeno i podvučeno zadovoljstvo razvojem bilateralne saradnje. Što se tiče Kosova, ono je sada na vrhu agende međunarodnih zbivanja. Potvrđen je stav Rusije i naglašen lični doprinos predsednika Vučića, koji traži trajno, pravilno, pravično rešenje koje bi odgovaralo interesima Republike Srbije i srpskog naroda – rekao je ambasador Bocan-Harčenko i dodao da za rešavanje kosovskog pitanja i drugih međunarodnih i bilateralnih pitanja, Srbija može da se osloni na podršku Rusije.
 
- Kada je u pitanju vojnotehnička saradnja, doprinos ministra odbrane i svih koji su danas dobili nagrade je veliki, značajan i upečatljiv, jer sadašnji razvoj naše bilateralne saradnje na polju vojnotehničke saradnje je takav da ne znam da li je bilo primera takvog nivoa i intenzivnog razvoja. Važno je i to da bilateralna saradnja na vojnotehničkom polju predstavlja veliki nivo poverenja, što je neotuđivo od naših odnosa bratskog prijateljstva između Rusije i Srbije – rekao je ambasador Bocan-Harčenk naglašavajući da će Rusija nastaviti vojnotehničku pomoć Srbiji, polazeći od toga da se jačanje vojske i odbrambenih mogućnosti Srbije uklapa u suverenitet i samostalno odlučivanje, jačanje nezavisnosti i teritorijalnog integriteta zemlje. Srbija može da se osloni na pomoć, podršku i razumevanje Rusije na polju vojnotehničke saranje, ali i u drugim sferama bilateralne saradnje.

Na današnjoj svečanosti ambasador Bocan-Harčenko uručio je pomoćniku ministra odbrane za materijalne resurse Nenadu Miloradoviću Orden direktora Federalne službe „Za zasluge u oblasti odbrane i vojnotehničke saradnje“, a komandantu RV i PVO general-majoru Dušku Žarkoviću uručio je Medalju direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.
 
Izaslanik Ruske Federacije u Republici Srbiji general-major Aleksandar Zinčenko uručio je generalnom direktoru „Jugoimport-SDPR“ Jugoslavu Petkoviću Plaketu direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.
 
Predstavnik kompanije „Rostek“ u Republici Srbiji Aleksandar Vosmirka uručio je načelniku Odeljenja za Evropu i Ameriku „Jugoimport-SDPR“ Miroslavu Mijatoviću Medalju direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju.

Istim povodom, izaslaniku odbrane Republike Srbije u Ruskoj Federaciji pukovniku Budimiru Gajiću uručena je Medalja direktora Federalne službe za vojno-tehničku saradnju, u ambasadi Republike Srbije u Moskvi. Uručenju odlikovanja prisustvovao je i ambasador Republike Srbije u Ruskoj Federaciji Miroslav Lazanski. 

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
10.09.2020
mp4 (251,44 MB)
Obraćanje ministra Vulina
10.09.2020
mp4 (379,46 MB)
Obraćanje ambasadora Ruske Federacije Aleksandra Bocan-Harčenka
10.09.2020
mp4 (319,44 MB)
Dodela odlikovanja