Министарство одбране Републике Србије
 
09.09.2020.

Министар Вулин: Сачували смо војну неутралност



Влада Републике Србије на данашњој седници донела је одлуку да у наредних шест месеци прекине све војне вежбе и све војне активности са свим партнерима.

Министар одбране Александар Вулин после седнице Владе изјавио је да се Република Србија налази под страшним и незаслуженим притиском Европске уније.

- Притисци који немају никаквог смисла и нису утемељени у нашим одлукама или нашим поступцима, па чак ни у реалности, резултат су хистерије која одређује политичке одлуке и правце великих и моћних земаља. Од нас се тражи да по цену напуштања наше европске будућности и по цену још већих притисака на нашу политику, али и наш народ на Косову и Метохији и Републици Српској напустимо планиране војне вежбе са Белорусијом – рекао је министар Вулин.

Он је нагласио да смо Одлуком Народне скупштине Републике Србије војно неутрална земља. Да би сачували позицију војне неутралности, избегли или бар умањили последице појачаних напада на нашу земљу, нашу политику и нашу економију, Влада Републике Србије на данашњој седници донела је одлуку да се у наредних шест месеци прекине са свим војним вежбама и свим активностима са свим партнерима, без разлике.

- У наредном периоду нећемо учествовати у било каквим вежбама или војним активностима ни са НАТО-ом ни са ОДКБ-ом, ни са Русијом ни са САД, ни са Кином, ни са Европском унијом, ни са истоком ни са западом. Наше учешће у мировним операцијама ће бити посебно размотрено и према потреби суспендовано – навео је министар Вулин.

- Процес опремања и јачања наше војске неће бити заустављен, а ми ћемо радити на повећању наше борбене готовости више и упорније него икада. Ово је једини начин да сачувамо војну неутралност и ова болна одлука нас обавезује да се ослонимо само на себе и само на своју снагу – нагласио је министар Вулин завршавајући изјаву поруком: Живела Војска Србије, Живела Србија!
 
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
09.09.2020
mp4 (175,92 MB)
Изјава министра Вулина