Министарство одбране Републике Србије
 
05.09.2020.

Састанак министара Вулина и Шојгуа у Москви: Наша сарадња је на највишем историјском нивоу и никада није била садржајнија



Министар одбране Александар Вулин састао се данас на полигону Алабино код Москве са министром одбране Руске Федерације генералом армије Сергејом Кужугетовичем Шојгуом, на чији позив борави у посети Руској Федерацији.

Министри Вулин и Шојгу разговарали су о сарадњи у области одбране и њеном даљем унапређењу, која снажан узлазни тренд бележи од 2012. године и развија се у складу са Декларацијом о стратешком партнерству коју су председници и врховни команданти Александар Вучић и Владимир Путин потписали 2013. године.
 
Министри Вулин и Шојгу сагласили су се да је сарадња у области одбране на највишем историјском нивоу и да никада није била садржајнија.

- Данас сам имао част да министру Шојгуу пренесем личне поздраве врховног команданта Војске Србије Александра Вучића и да га обавестим о резултатима разговора који су вођени у Вашингтону. Још једном смо потврдили да је предсеник Вучић на најбољи начин заступао државу Србију и водио рачуна да се ни на који начин не покрене питање косовске независности – изјавио је министар Вулин после састанка.

- Министар Шојгу је искрени пријатељ Републике Србије. На сваком кораку он то показује и одредбе Војнотехничког споразума који су потписали врховни команданти Оружаних снага Руске Федерације и Војске Србије – председник Путин и председник Вучић, спроводе се баш онако како је предвиђено, на време и у складу са раније постигнутим договорима - рекао је министар Вулин.

Он је нагласио да „пријатељство између наших народа и наших земаља ништа не може да поремети“.

- Ја сам поновио да је Србија чврсто на путу војне неутралности, да водимо рачуна да наша политика буде увек мирољубива, да водимо рачуна о интересима Србије, Срба, истиче министар Вулин.

- Политика војне неутралности омогућава нам да сарађујемо са Руском Федерацијом, да учествујемо у бројним војним активностима, да покрећемо бројна војна питања и да модернизујемо и јачамо своју војску. Захвалан сам министру Шојгуу на личном доприносу развоју наших односа и радујем се наставку војнотехничке сарадње – рекао је министар Вулин и додао да је министру Шојгуу предложио да Србија наредне године буде домаћин једне од дисциплина Међународних војних игара.

Министар Вулин је изразио задовољство због овог десетог сусрета са министром Шојгуом од почетка свог мандата, а сусрет је оценио као нови подстрек и конкретан допринос развијању и јачању сарадње, нарочито у области одбране.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
05.09.2020
mp4 (150,94 MB)
Састанак
05.09.2020
mp4 (111,06 MB)
Изјава министра Вулина