Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
05.09.2020.

Sastanak ministara Vulina i Šojgua u Moskvi: Naša saradnja je na najvišem istorijskom nivou i nikada nije bila sadržajnija



Ministar odbrane Aleksandar Vulin sastao se danas na poligonu Alabino kod Moskve sa ministrom odbrane Ruske Federacije generalom armije Sergejom Kužugetovičem Šojguom, na čiji poziv boravi u poseti Ruskoj Federaciji.

Ministri Vulin i Šojgu razgovarali su o saradnji u oblasti odbrane i njenom daljem unapređenju, koja snažan uzlazni trend beleži od 2012. godine i razvija se u skladu sa Deklaracijom o strateškom partnerstvu koju su predsednici i vrhovni komandanti Aleksandar Vučić i Vladimir Putin potpisali 2013. godine.
 
Ministri Vulin i Šojgu saglasili su se da je saradnja u oblasti odbrane na najvišem istorijskom nivou i da nikada nije bila sadržajnija.

- Danas sam imao čast da ministru Šojguu prenesem lične pozdrave vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića i da ga obavestim o rezultatima razgovora koji su vođeni u Vašingtonu. Još jednom smo potvrdili da je predsenik Vučić na najbolji način zastupao državu Srbiju i vodio računa da se ni na koji način ne pokrene pitanje kosovske nezavisnosti – izjavio je ministar Vulin posle sastanka.

- Ministar Šojgu je iskreni prijatelj Republike Srbije. Na svakom koraku on to pokazuje i odredbe Vojnotehničkog sporazuma koji su potpisali vrhovni komandanti Oružanih snaga Ruske Federacije i Vojske Srbije – predsednik Putin i predsednik Vučić, sprovode se baš onako kako je predviđeno, na vreme i u skladu sa ranije postignutim dogovorima - rekao je ministar Vulin.

On je naglasio da „prijateljstvo između naših naroda i naših zemalja ništa ne može da poremeti“.

- Ja sam ponovio da je Srbija čvrsto na putu vojne neutralnosti, da vodimo računa da naša politika bude uvek miroljubiva, da vodimo računa o interesima Srbije, Srba, ističe ministar Vulin.

- Politika vojne neutralnosti omogućava nam da sarađujemo sa Ruskom Federacijom, da učestvujemo u brojnim vojnim aktivnostima, da pokrećemo brojna vojna pitanja i da modernizujemo i jačamo svoju vojsku. Zahvalan sam ministru Šojguu na ličnom doprinosu razvoju naših odnosa i radujem se nastavku vojnotehničke saradnje – rekao je ministar Vulin i dodao da je ministru Šojguu predložio da Srbija naredne godine bude domaćin jedne od disciplina Međunarodnih vojnih igara.

Ministar Vulin je izrazio zadovoljstvo zbog ovog desetog susreta sa ministrom Šojguom od početka svog mandata, a susret je ocenio kao novi podstrek i konkretan doprinos razvijanju i jačanju saradnje, naročito u oblasti odbrane.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
05.09.2020
mp4 (150,94 MB)
Sastanak
05.09.2020
mp4 (111,06 MB)
Izjava ministra Vulina