Министарство одбране Републике Србије
 
28.08.2020.

Министар Вулин: Вучић се бори за Косово и Метохију



- Предстојећи разговори у Вашингтону биће веома тешки. Сваки тај састанак је изузетно тежак, никада ту нема ништа лепо, разговарате са људима за које знате да искрено мрзе ваш народ и вашу земљу и који имају само један интерес, а то је да вам некако нашкоде. Али, морате да разговарате - рекао је данас министар одбране Александар Вулин у јутарњем програму Телевизије „Пинк“ коментаришући предстојеће разговоре председника Србије Александра Вучића и премијера тзв. Косова Авдулаха Хотија у Вашингтону и Бриселу.

Како је истакао, велике силе увек имају своју агенду и не воде превише рачуна о томе „шта мислимо ми мали, колико нас нешто боли или радује“.

- Био сам сведок 2012. године када нас у Бриселу нису питали баш ништа, доносили су нам папире које чак није требало ни да потпишемо, него да прочитамо и спроведемо, јер су ови пре нас све већ договорили и тада је председник Вучић преузео историјску одговорност на себе и од 2012. почињу и да нас питају. То није лако, али председник Вучић је успео да се избори за то да нас посматрају као страну која има интерес - нагласио је министар Вулин додавши да је за претходних осам година чуо „да смо преговоре већ завршили и изгубили и да је Косово признато, да је Вучић потписао и обећао“.

- Они се радују томе. Никада од њих нисмо чули реч „наша“, да је то „наша делегација“, „да заступа нашу земљу“, да имамо „наше интересе“. Не, него како Вучићу урадити нешто веома лоше, како га прогласити издајником. Осам година га проглашавају издајником, па за то време могао је да призна шта год је хтео, али није му на памет пало да уради било шта што може да нашкоди Србима или Србији - истакао је министар одбране.

Говорећи о обраћању председника јавности пре неколико дана у којем је навео да је постојало „низ погрешних одлука деведесетих“, министар Вулин је рекао да се видело колико је тај говор био „тежак и горак“ и да је председник рекао истину.

- Он увек каже истину и она буде тешка. Али, он каже истину и настави да се бори. И бори се. Осам година лажу како је признао Косово. Ја сам ту од првог дана, од 2012. године имао сам част да будем директор Канцеларије за Косово и Метохију, знам да није прошао ни један дан да се неко није јавио и рекао да је Вучић издао Косово. Осам година он трпи ударце изнутра, тамо где не би смео да трпи и тамо где бисмо морали да кажемо „наша делегација“, „наши интереси“, „наша Србија“ - нагласио је министар Вулин и позвао све њих да кажу шта би урадили за ових осам година.

- Престаните да лажете више. Ако не можете да кажете ништа добро, немојте да одмажете, знате да Александар Вучић иде у Вашингтон да се бори и биће му веома тешко - поручио је министар одбране.