Министарство одбране Републике Србије
 
15.08.2020.

Министар Вулин: Ово је наставак специјалног рата против Војске Србије и врховног команданта



- Ово је јасан наставак специјалног рата који се води против наше земље, наше војске, али води се и против председника Александра Вучића. Све оно чему он директно командује, чему је по Уставу директно надређен - врховни командант војске, управља Одбрамбеном индустријом Србије, то су места која се највише и најнемилосрдније нападају - рекао је вечерас министар одбране Александар Вулин, гостујући у Другом дневнику Радио-телевизије Србије, коментаришући лажи које су се појавиле у медијима и на друштвеним мрежама да српска војска учествује у разбијању демонстрација у Белорусији.
 
Указујући на фотографије које су се појавиле на друштвеним мрежама и у појединим медијима, министар Вулин рекао је да су на њима приказани оклопљени хамери и фотографије с вежбе "Заједнички удар" коју су извели Министарство одбране и Министарство унутрашњих послова 2018.
године у Краљеву.
 
- На једној фотографији која се налази и на сајту Министарства одбране и Војске Србије је возило које смо добили из донације од Сједињених Америчких Држава и користи га 72. бригада за специјалне операције и једно одељење Команде за обуку када припремамо момке за мировне операције. На другој фотографији на којој је потпис "Минск, 9. август" - тај лажов је прво покушао да прикаже да постоји Војска Србије с нашим ознакама, да постоје нека наша возила, хамери, а када то већ постоји он наглашава да их је препознао у Минску. Девет наших припадника се тренутно налази у Белорусији, у Бресту, изоловани на једном војном полигону где се припремају за дисциплину "Снајперска граница" - појаснио је министар одбране и рекао да Војска Србије већ годинама учествује на Међународним војним играма и управо се припрема за те игре.
 
- Ово што сте видели је прва лаж. Наши војници су дошли у Минск 10. августа, односно нису чак ни дошли у Минск, него су долетели комерцијалном линијом у Минск, нису се возали по граду, него су одмах превезени на полигон у Минск. Дакле то је прва лаж. Наредна је да је на фотографији приказан неоклопљени хамер. Војска Србије не поседује ниједан једини неоклопљени хамер, имамо искључиво оклопљене хамере и ниједан једини хамер у саставу Војске Србије није никада напустио територију Републике Србије, а посебно не онај којег немамо. Људи који на фотографијама носе полувидљиве ознаке Војске Србије имају маске, стављене су им маске да би то изгледало аутентичније, јер је сада време короне. Ово је потпуна лаж, потпуна монтажа - нагласио је министар Вулин и настављајући да објашњава лажне фотографије рекао да је потпуна лаж да постоје "плаћеници који носе униформе и ознаке своје државе".
 
- Ово не могу да буду наши војници у Минску, зато што никада нису били тамо и зато што немамо ово средство, зато што нису носили маске, од како је почела корона нисмо послали ни једног јединог војника на некакву заједничку вежбу овог типа. Једина могућност да су ово наши војници неколико година раније на НАТО полигону Хохенфел где се припремамо кроз "Партнерство за мир" и где су управљали оваквим средствима. Никако нису могли да буду у Минску нити су били.

На следећој фотографији налази се наш припадник, диван официр, вођа нашег снајперског тима. Реч је о капетану Милентију Ристићу, вођи нашег тима који је у изолацији и припрема се, а у пратњи је свог белоруског домаћина потпуковника Штука отишао на пијацу да купи воће и сокове. Наведену фотографију урадила је једна госпођа која је приметила заставу и распитивала се да ли су то Руси, речено јој је да нису и да су Срби и то је било апсолутно све - истакао је министар Вулин и додао да је лажов покушао објављивањем свих фотографија и фотомонтажа и читавим сплетом несхватљивих лажи "да Србију стави у Белорусију".
 
- Апсолутно је јасно да је ово наставак специјалног рата против Војске Србије и против врховног команданта Војске Србије Александра Вучића. Наравно да се држава Србија не меша ни на који начин у унутрашње послове било које земље а понајмање Белорусије. Све чиме директно командује Александар Вучић биће непосредно и непрекидно нападано и покушаваће се да се на било који начин облати и укаља. Тај човек који је све ово објавио је себе потписао на Твитер налогу као сарадника Атлантског савета и као стручњака за борбу против кинеских и руских дезинформација. Сад видите како се бори и шта су дезинформације - рекао је министар одбране и поручио да је срамота што су поједини наши портали, један од њих је у Ђиласовом власништву, одмах пренели ову вест и то афирмативно, у смислу "ухваћени смо, видите шта ради Србија", као и да је срамота што толико мрзе своју земљу и што сваку лаж пренесу.