Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
15.08.2020.

Ministar Vulin: Ovo je nastavak specijalnog rata protiv Vojske Srbije i vrhovnog komandanta



- Ovo je jasan nastavak specijalnog rata koji se vodi protiv naše zemlje, naše vojske, ali vodi se i protiv predsednika Aleksandra Vučića. Sve ono čemu on direktno komanduje, čemu je po Ustavu direktno nadređen - vrhovni komandant vojske, upravlja Odbrambenom industrijom Srbije, to su mesta koja se najviše i najnemilosrdnije napadaju - rekao je večeras ministar odbrane Aleksandar Vulin, gostujući u Drugom dnevniku Radio-televizije Srbije, komentarišući laži koje su se pojavile u medijima i na društvenim mrežama da srpska vojska učestvuje u razbijanju demonstracija u Belorusiji.
 
Ukazujući na fotografije koje su se pojavile na društvenim mrežama i u pojedinim medijima, ministar Vulin rekao je da su na njima prikazani oklopljeni hameri i fotografije s vežbe "Zajednički udar" koju su izveli Ministarstvo odbrane i Ministarstvo unutrašnjih poslova 2018.
godine u Kraljevu.
 
- Na jednoj fotografiji koja se nalazi i na sajtu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije je vozilo koje smo dobili iz donacije od Sjedinjenih Američkih Država i koristi ga 72. brigada za specijalne operacije i jedno odeljenje Komande za obuku kada pripremamo momke za mirovne operacije. Na drugoj fotografiji na kojoj je potpis "Minsk, 9. avgust" - taj lažov je prvo pokušao da prikaže da postoji Vojska Srbije s našim oznakama, da postoje neka naša vozila, hameri, a kada to već postoji on naglašava da ih je prepoznao u Minsku. Devet naših pripadnika se trenutno nalazi u Belorusiji, u Brestu, izolovani na jednom vojnom poligonu gde se pripremaju za disciplinu "Snajperska granica" - pojasnio je ministar odbrane i rekao da Vojska Srbije već godinama učestvuje na Međunarodnim vojnim igrama i upravo se priprema za te igre.
 
- Ovo što ste videli je prva laž. Naši vojnici su došli u Minsk 10. avgusta, odnosno nisu čak ni došli u Minsk, nego su doleteli komercijalnom linijom u Minsk, nisu se vozali po gradu, nego su odmah prevezeni na poligon u Minsk. Dakle to je prva laž. Naredna je da je na fotografiji prikazan neoklopljeni hamer. Vojska Srbije ne poseduje nijedan jedini neoklopljeni hamer, imamo isključivo oklopljene hamere i nijedan jedini hamer u sastavu Vojske Srbije nije nikada napustio teritoriju Republike Srbije, a posebno ne onaj kojeg nemamo. Ljudi koji na fotografijama nose poluvidljive oznake Vojske Srbije imaju maske, stavljene su im maske da bi to izgledalo autentičnije, jer je sada vreme korone. Ovo je potpuna laž, potpuna montaža - naglasio je ministar Vulin i nastavljajući da objašnjava lažne fotografije rekao da je potpuna laž da postoje "plaćenici koji nose uniforme i oznake svoje države".
 
- Ovo ne mogu da budu naši vojnici u Minsku, zato što nikada nisu bili tamo i zato što nemamo ovo sredstvo, zato što nisu nosili maske, od kako je počela korona nismo poslali ni jednog jedinog vojnika na nekakvu zajedničku vežbu ovog tipa. Jedina mogućnost da su ovo naši vojnici nekoliko godina ranije na NATO poligonu Hohenfel gde se pripremamo kroz "Partnerstvo za mir" i gde su upravljali ovakvim sredstvima. Nikako nisu mogli da budu u Minsku niti su bili.

Na sledećoj fotografiji nalazi se naš pripadnik, divan oficir, vođa našeg snajperskog tima. Reč je o kapetanu Milentiju Ristiću, vođi našeg tima koji je u izolaciji i priprema se, a u pratnji je svog beloruskog domaćina potpukovnika Štuka otišao na pijacu da kupi voće i sokove. Navedenu fotografiju uradila je jedna gospođa koja je primetila zastavu i raspitivala se da li su to Rusi, rečeno joj je da nisu i da su Srbi i to je bilo apsolutno sve - istakao je ministar Vulin i dodao da je lažov pokušao objavljivanjem svih fotografija i fotomontaža i čitavim spletom neshvatljivih laži "da Srbiju stavi u Belorusiju".
 
- Apsolutno je jasno da je ovo nastavak specijalnog rata protiv Vojske Srbije i protiv vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića. Naravno da se država Srbija ne meša ni na koji način u unutrašnje poslove bilo koje zemlje a ponajmanje Belorusije. Sve čime direktno komanduje Aleksandar Vučić biće neposredno i neprekidno napadano i pokušavaće se da se na bilo koji način oblati i ukalja. Taj čovek koji je sve ovo objavio je sebe potpisao na Tviter nalogu kao saradnika Atlantskog saveta i kao stručnjaka za borbu protiv kineskih i ruskih dezinformacija. Sad vidite kako se bori i šta su dezinformacije - rekao je ministar odbrane i poručio da je sramota što su pojedini naši portali, jedan od njih je u Đilasovom vlasništvu, odmah preneli ovu vest i to afirmativno, u smislu "uhvaćeni smo, vidite šta radi Srbija", kao i da je sramota što toliko mrze svoju zemlju i što svaku laž prenesu.