Министарство одбране Републике Србије
 
18.06.2020.

Модернизована ракетна артиљеријаМинистар одбране Александар Вулин присуствовао је данас завршетку фабричког пријема нулте серије модернизованог ракетног лансера „огањ“ са контролним гађањем у Центру за испитивање наоружања и војне опреме "Никинци".

Како је истакао министар Вулин након гађања, ракетна артиљерија и јединице ракетне артиљерије су један од најважнијих делова Копнене војске.
 
- Наша снага се дигитализованим „огњем“, модернизацијом коју смо радили први пут од 1977. године, значајно повећала. Овај модел, осим што има нови ИНС (инерциони навигациони систем), осим што је добио бројне дигитализације и усавршавање система веза, остварио је оно што је у модерном ратовању најважније – обезбедио је далеко већу брзину употребе. Од доласка дивизиона на ватрени положај до испаљивања борбеног комплета, дигитализованом „огњу“ је потребно три минута. Недигитализовани „огањ“, који смо до сада имали, за то је морао да потроши 26 минута – рекао је министар Вулин и додао да је реч о великој промени у модерном ратовању где се све рачуна у минутима и секундама „и где нема ништа важније до да дођете сигурно, прецизно, испалите своју муницију и у најкраћем могућем року одете с ватреног положаја“.
 
Министар одбране поручио је да ће Војска Србије за неколико дана добити једну и по батерију у свом саставу, да ће се наставити с модернизацијом свих средстава „огањ“ које Војска Србије има у значајном броју и да ће се тиме наша ракетна артиљерија значајно унапредити.

- Данас смо, такође, видели и нешто што није модернизација, већ је потпуно ново средство. У питању је модуларни „огањ“ који ће бити у стању да испаљује све калибре, али да испаљује и вођене ракете типа „АЛАС“. То је нешто што је потпуно ново, а што се неће предуго чекати да постане део наоружања Војске Србије – рекао је министар Вулин.
 
На полигону у Никинцима, како је истакао помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, приказано је завршно подешавање нулте серије модернизованог ракетног лансера „огањ“.
 
- Развој је завршен прошле године. На том пројекту учествује неколико предузећа Одбрамбене индустрије Србије, носилац серијске модернизације је  „Прва петолетка“ из Трстеника која испоручује главне подсистеме, а велики део радова извршава ТРЗ Чачак. Реч је о високо аутоматизованом оруђу које ће значајно да унапреди способности наше артиљерије, пре свега драматичним скраћивањем припреме за отварање ватре. Уграђена је потпуно нова дигитална електроника и инерциони навигациони систем и други подсистеми који убрзавају рад батерије на ватреном положају – рекао је Милорадовић.
 
Он је истакао да се тиме развој не завршава и да започиње опремање модернизованим оруђима на нивоу прве фазе модернизације.
 
- Пошто су успешно изведена сва завршна подешавања, пре свега инерционо навигационог система, што смо данас видели верификацијом и бојевим гађањем, очекује се предаја нулте серије, односно једне и по батерије за две недеље и очекује се и иницијално опремање овим артиљеријским системом. До краја године планирано је да се најмање још једна батерија модернизује на исти начин – поручио је др Милорадовић.
 
Према његовим речима, за ово оруђе се управо завршава развој нове генерације муниције, а један тип ракете с одговарајућим упаљачима је већ уведен у наоружање – то је ракета М-18 и уговорена је производња с „Крушиком“ значајних количина те ракете.
 
- Врши се комплексно системско опремање артиљерије Војске Србије која је нама била приоритет у опремању па ће тако иницијална јединица добити поред модернизованих оруђа и нови систем за управљање ватром, извиђачко возило са оптоелектроником и другим уређајима и рачуначким систем за управљање ватром командира батерије, а добиће и нову генерацију муниције – изјавио је Милорадовић.
 
Помоћник министра за материјалне ресурсе нагласио је да је прва фаза модернизације наше ракетне артиљерије и развоја одговарајућих система завршена.

- Тиме се развој наше ракетне артиљерије не завршава. Следећа фаза је модуларни „огањ“, а то је оруђе са сасвим новим могућностима какве до сада наша ракетна артиљерија није имала, а то је могућност да гађа свим врстама постојећих невођених ракетних пројектила, укључујући и пројектиле домета 40 километара, који су већ развијени и ракетне пројектиле домета 50 километара који су у развоју, укључујући и ракету са корекцијом путање – нагласио је Милорадовић додајући да је реч о првом нашем артиљеријском оруђу које може да гађа и вођеним ракетама, а у оквиру рада на прототипском оруђу интегрисани су и сви подсистеми за припрему, извршење гађања и вођење ракете, као што је ракета „АЛАС“.
 
Како је истакао, данас је из контејнера монтираног на модуларном „огњу“, премијерно изведено лансирање програмски вођене ракете система „АЛАС“ и то лансирање је успешно извршено, као и гађање са ракетама "град".
 
- Ово је основа за даље усавршавање, јер ракета „АЛАС“ није ни финална ни најмоћнија ракета која ће бити лансирана из овог сиситема. У Војнотехничком институту се развијају и ракете „кошава 1“ и „кошава 2“ и тиме ће се домет наше ракетне артиљерије подићи на преко 50 километара и они ће имати бојеву главу велике разорне моћи, способне да униште утврђене циљеве и значајне стационарне објекте – нагласио је помоћник министра одбране за материјалне ресурсе.

Указујући на значај данашњих испитивања, потпуковник Предраг Пухача из Управе за развој и опремање Генералштаба, истакао је да је реч о гађању из артиљеријског оруђа ЛРСВМ М18 – лансера ракета чији је развој почео у Војнотехничком институту пре две године, а сада је при крају завршетак припрема за завршно испитивање.
 
- Оруђе је намењено за гађање циљева на великим даљинама. Има лако оклопљену кабину која штити посаду од гелера и пушчане муниције. Омогућује коришћење свих расположивих ракета које имамо у нашем наоружању и оних које ћемо развијати. У њега је интегрисан систем „АЛАС“ – противоклопна вођена ракета – рекао је потпуковник Пухача.
 
- Ракета ради по принципу вођења оптичким каблом где не постоји могућност ометања ракете у току лета и оператор који лансира ракету у рејону циљева бира циљ који ће да гађа – нагласио је потпуковник Пухача.
 
Како је истакао, очекује се да у наше наоружање буде уведена убрзано, где ће бити на сваком ЛРСВМ М-18 интегрисан систем „АЛАС“. То је, како је додао, средство које ће омогућити гађање тачкастих циљева на великим даљинама, са великом вероватноћом погађања.
 
Испитивању и гађањима присуствовали су и начелник Управе за одбрамбене технологије генерал-мајор Младен Вуруна, начелник Управе за развој и опремање бригадни генерал Милан Поповић и директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.06.2020
mp4 (125,68 MB)
Изјава министра Вулина
18.06.2020
mp4 (138,37 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића о модуларном Огњу
18.06.2020
mp4 (165,59 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића о нултој серији модернизованог Огња
18.06.2020
mp4 (84,26 MB)
Изјава потпуковника Предрага Пухаче
18.06.2020
mp4 (97,32 MB)
Гађање