Министарство одбране Републике Србије
 
17.06.2020.

Представљено ново оклопно борбено возило М-20 МРАП 6x6



Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас приказу карактеристика и могућности новог оклопног борбеног возила М-20 МРАП 6x6 у погону предузећа „Застава ТЕРВО“ из Крагујевца.

Реч је о возилу чија је намена безбедно превожење јединица и које поседује висок ниво балистичке и противминске заштите. Уз то, могућност отварања ватре из возила сврстава га у ранг најбољих светских решења у тој категорији.
Министар Вулин, након презентације возила, истакао је да је средњорочни циљ наше војске да се ниједан наш војник више не превози  у камиону под церадом.

- За нас је огроман искорак да имамо ново возило, које је у стању да безбедно, сигурно и брзо превезе наше јединице и да их притом заштити од дејстава различитог стрељачког пешадијског наоружања, али и различитих мина. Мало је земаља у свету које су у стању да направе овакво возило, има их десетак. Ми смо се данас учланили у тај клуб високо-технолошко развијених нација и посебно сам поносан што је ово продукт наше памети, наших инжењера. Ово је ФАП-ова платформа, а све што је на њој произведено је у нашој земљи и знањем наших инжењера – рекао је министар Вулин.

Према његовим речима, за војску је велика ствар када је у стању да се опрема и наоружава из домаћих средстава, од домаћег знања и памети.

- Ова војска више, једноставно, није иста. Ствари се мењају, на боље. Захваљујући великом поверењу и личном доприносу врховног команданта Александра Вучића, способности да се обезбеде значајна средства, Србија је економски далеко снажнија, али Србија је одговорнија према себи и својој војсци. Ово је војска која ће моћи да се носи са било којом другом земљом, која је у стању да сачува свог војника, да му омогући да буде сигуран и безбедан – поручио је министар одбране.

Он је истакао да је веома поносан на наше инжењере, на све који су учествовали у прављењу тог прототипа и да се нада да ће веома брзо моћи да кажу да уводимо у наоружање потпуно ново возило.

Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић истакао је да возило М-20 6x6 представља кључни фактор за обезбеђење заштићене мобилности пешадије Војске Србије, за који је предвиђено да се оствари кроз две фамилије борбених оклопних возила точкаша домаће производње.

- Прва фамилија је већ позната, то су „Лазар“ и „Милош“, возила која су базирана на аутомотивним компонентама са независним вешањем, од врхунских светских произвођача и она су у класи борбених возила каква се иначе користе у западноевропским војскама. Друга фамилија је базирана на аутомотивним компонентама – поузданим, робусним, које производи наш ФАП. То су возила 6x6, као што је ово, и возила 4x4. То је један јако квалитетан систем зависног ослањања мостова који се производе у ФАП-у, по Мерцедесовој лиценци, а и остале компоненте, такође, врхунског су квалитета – објаснио је Милорадовић додајући да опремање возилима из друге фамилије знатно мање кошта, као и да се за исто време и иста средстава може направити далеко већи број возила.

Када је у питању ниво заштите возила, Милорадовић истиче да је достигнути квалитет резултат заједничког рада инжењера Војнотехничког института, Заставе ТЕРВО и ФАП-а, као и да је задовољан постигнутим резултатима, а због великог унутрашњег простору обезбеђен је врло висок комфор посаде која се у њему превози, 3 плус 9 војника.

- Возило има карактеристике модуларности које ће омогућити да се преради у различите намене, за превоз тешког терета, рањених итд. Моћи ће да носи различите врсте наоружања, а са аспекта логистике битно је да су ово све компоненте које се у највећем броју производе у нашој земљи – објашњава Милорадовић.

Према речима поручника Лазара Стојнића из Сектора за класично наоружање Војнотехничког института, који је руководилац пројекта на развоју овог возила, реч је о борбеном оклопном возилу 6X6 типа МРАП (Mine-Resistant Ambuch Protected) и направљено је на платформи шасије ФАП-а 2228 која се користи у нашем наоружању.

- На тој платформи направили смо једну оклопну варијанту која служи за превоз наших пешадијских јединица и истурање ради дејства у урбаној средини – истакао је поручник Стојнић.

Говорећи о нивоима заштите, уз основни ниво заштите, развијен је и додатни модуларни оклоп, који ће се, како је додао поручник Стојнић, користити у зависности од намене коју возило буде имало у Војсци Србије.

- Када је реч о борбеним карактеристикама овог возила, има турелу 12,7 мм и отворе на бочним странама и крову као пушкарнице за посаду које се налази унутра и које може да дејствује из унутрашњости возила – нагласио је поручник Стојнић додајући да је реч о комплетно оклопљеном возилу које пружа заштиту посади и које са доње стране има противминску заштиту.

Током данашњег обиласка, министру Вулину и генералу Мојсиловићу презентоване су карактеристике новог возила, а изведен је и кратак приказ рада извиђачког одељења приликом заузимања борбеног положаја у случају заседе.

Данашњем приказу су присуствовали и начелник Управе за развој и опремање бригадни генерал Милан Поповић, начелник Управе за обавештајно-извиђачке послове бригадни генерал Мирољуб Чупић, директор Војнотехничког института пуковник др Бојан Павковић и директор предузећа “Застава ТЕРВО” Зоран Аџић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.06.2020
mp4 (117,07 MB)
Изјава министра Вулина
17.06.2020
mp4 (162,42 MB)
Изјава помоћника министра Ненада Милорадовића
17.06.2020
mp4 (82,72 MB)
Изјава поручника Лазара Стојнића
17.06.2020
mp4 (183,13 MB)
Представљање новог оклопног борбеног возила М-20