Министарство одбране Републике Србије
 
08.06.2020.

Огроман искорак на који се чекало од 1991. годинеМинистар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић присуствовали су данас представљању модернизованог тенка М-84 у Техничком ремонтном заводу "Чачак".

Министар Вулин је након презентације истакао да је Војска Србије сигурно регионална тенковска сила и једна од најснажнијих тенковских нација у читавој Европи. 

- Захваљујући модернизацији који смо почели да радимо и која ће бити означена са М-84 АС1, моћи ћемо за себе да кажемо да ћемо бити једна од најмодернијих тенковских сила, не само у региону, већ и у читавој Европи. Врховни командант Војске Србије председник Александар Вучић је тражио да се искористе сви наши постојећи потенцијали, да се унапреде и да се на првом месту користи наша памет и наша богата ратна и борбена искуства и да из тога дођемо до производа који је толико потребан нашој војсци - нагласио је министар Вулин. 
 
Према његовим речима, Војска Србије се модернизује, опрема, јача и сви њени делови заслужују подједнаку пажњу. 
 
- Ранијих година смо посебну пажњу обратили на наше Ратно ваздупловство и противаздухопловну одбрану, али сада је на ред дошла и Копнена војска. Ово је револуционаран и огроман искорак. Када је М-84 пре 36 година направљен, 1991. године је почела његова модернизација, која никада није завршена. Ово је први пут да се једна модернизација на тему М-84 завршава, ово је њена прва фаза и наставићемо да унапређујемо наш борбени састав и способности наших оклопних јединица. Радимо на артиљерији, радимо на оклопним јединицама, пешадији и на личном наоружању свих наших пешадинаца - истакао је министар Вулин додајући да се Војска Србије опрема и јача, не само да буде највећа или најбројнија, већ да буде најмодернија. 

Имајући у виду потенцијале платформе тенка М-84, Војска Србије ће у две фазе, у првој фази девет подсистема, а у другој још 12, извршити модернизацију тог тенка, најавио је помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић, истакавши да ће тиме практично сви витални подсистеми бити осавремењени новим технологијама.
 
- На данашњем састанку радног тима за модернизацију тенка, којим руководи генерал-мајор Желимир Глишовић, упознали смо се са достигнутим степеном развоја. Пре свега, направљена су унапређења на заштити тенка од свих врста актуелних претњи – савремених тенковских пројектила, савремених кумулативних тандем противоклопних ракета и тзв. „топ атак“ муниције. То је главни сегмент у овој фази. Такође, значајно је унапређена ситуациона свесност свих чланова посаде, посебно командира, његовим системом за осматрање 360 степени око возила и даљински управљаном борбеном станицом која има посебан систем за управљање ватром, термовизијску камеру и омогућава комадиру успешно дејство и у специфицним ситуацијама, у заседама, у насељеном месту итд. – објашњава Милорадовић и додаје да се почетак серијске модернизације тенкова у овој фази очекује до краја године.
 
Директор ТРЗ Чачак пуковник Војкан Радоњић рекао је да је Завод носилац реализације модернизације тенка М-84, средства које је, како је истакао, „најмасовније у употреби у јединицама Војске Србије“.
 
- На овај начин Завод упошљава своје капацитете и преноси стечена искуства током одржавања ових средстава. Кроз овај задатак Завод осавремењава своје капацитете, опрему и помаже Војнотехничком институту у реализацији модернизације. На тенку су модернизоване оклопна и оптоелектронска заштита, нове гусенице и цев топа, а урађена је потпуна дигитализација места командира, нишанџије и возача. За Министарство одбране и Војску Србије значајно је то што се улагањем у капацитете Завода постиже рационалност и аутономност даљег одржавања овог средства током животног циклуса – нагласио је пуковник Радоњић и додао да Завод тиме помаже у развијању оперативних и функционалних способности Војске Србије.
 
Презентацији су присуствовали и начелник Опративне управе Генералштаба генерал-мајор Желимир Глишовић, заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић и командант Друге бригаде Копнене војске бригадни генерал Жељко Кузмановић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
08.06.2020
mp4 (135,99 MB)
Изјава министра Вулина
08.06.2020
mp4 (187,14 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића
08.06.2020
mp4 (93,37 MB)
Изјава пуковника Војкана Радоњића
08.06.2020
mp4 (82,02 MB)
Обилазак