Министарство одбране Републике Србије
 
06.10.2009.

Српско-румунска ваздухопловна војна вежба «Аir solution 2009»



Првом фазом распоређивања у зони операција почела је данас билатерална ваздухопловна војна вежба «Airsolution 2009». Дводневна вежба ваздухопловних снага одржаће се у ваздушном простору Србије и Румуније, аеродромима „Батајница“ и „Кампиа Турзи“, као и на војним полигонима две земље.

Циљ заједничке вежбе је оспособљавање Ваздухопловства и ПВО за планирање, организовање и извођење међународних ваздухопловних вежби са земљама у окружењу, као и подизање нивоа координације оружаних снага Србије и Румуније у извођењу заједничких ваздухопловних операција.

Од летилица домаћег ваздухопловства у вежби учествују два авиона «миг 21», два «супергалеба Г4» и «АН 26», док румунску авијацију представљају четири ваздухоплова «миг 21 лансер», и «АН 30».

Током два дана вежбе јединице ловачко- бомбардерске авијације извешће фиктивна борбена дејства по циљевима на земљи уз праћење и заштиту снага ловачке авијације. Овогодишња вежба наставак је сарадње српског и румунског ваздухопловства и успешне вежбе «INTERCEPTOR 2008», која је реализована прошле године.

У другој фази заједничке вежбе која је предвиђена за сутра увежбаваће се ангажовање и дезангажовање поменутих ваздушних снага и повратак на матичне аеродроме.

Вежба «AIR SOLUTION 2009» одвија се по свим НАТО стандардима, што значи да се приликом њеног извођења користи и стандардна војна терминологија на енглеског језику.

Командант вежбе пуковник Срето Малиновић и шеф румунског тима потпуковник Данијел Пакурару заједнички су нагласили да је вежба снага Србије и Румуније изузетно значајна за обе војске, а нарочито што се ове године одвија на две територије – румунској и српској.