Министарство одбране Републике Србије
 
06.05.2020.

Да је тужилаштво реаговало на кривичну пријаву не би слушали Обрадовића како позива на оружану побуну




Да је тужилаштво реаговало на кривичну пријаву коју је 3. марта 2020. године против Бошка Обрадовића поднело Министарство одбране, а због основане сумње да је извршио кривично дело „Позивање на насилну промену уставног уређења“ из члана 309. став 1. Кривичног законика Републике Србије у вези са кривичним делом „Напад на уставно уређење“ из члана 308. Кривичног законика Републике Србије, не бисмо данас слушали Обрадовића како поново позива припаднике војске, полиције и БИА на оружану побуну и грађански рат.
 
Питамо се у ком правном систему је могуће позвати на насиље и пуч, а за то не бити кривично гоњен и где то позив на побуну не заслужује поступање.
 
Чињеница да Обрадовића нико не слуша и не схвата озбиљно, није ослобађајућа околност. Његово видно нервно растројство и неурачунљивост мора тек бити доказанo у кривичном поступку и не може унапред бити разлог за одустајање од кривичног гоњења. 
 
Министарство одбране ће поднети још једну пријаву против Обрадовића због поновљеног кривичног дела у нади да ће га овај пут надлежни барем саслушати.