Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
06.05.2020.

Da je tužilaštvo reagovalo na krivičnu prijavu ne bi slušali Obradovića kako poziva na oružanu pobunu




Da je tužilaštvo reagovalo na krivičnu prijavu koju je 3. marta 2020. godine protiv Boška Obradovića podnelo Ministarstvo odbrane, a zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo „Pozivanje na nasilnu promenu ustavnog uređenja“ iz člana 309. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srbije u vezi sa krivičnim delom „Napad na ustavno uređenje“ iz člana 308. Krivičnog zakonika Republike Srbije, ne bismo danas slušali Obradovića kako ponovo poziva pripadnike vojske, policije i BIA na oružanu pobunu i građanski rat.
 
Pitamo se u kom pravnom sistemu je moguće pozvati na nasilje i puč, a za to ne biti krivično gonjen i gde to poziv na pobunu ne zaslužuje postupanje.
 
Činjenica da Obradovića niko ne sluša i ne shvata ozbiljno, nije oslobađajuća okolnost. Njegovo vidno nervno rastrojstvo i neuračunljivost mora tek biti dokazano u krivičnom postupku i ne može unapred biti razlog za odustajanje od krivičnog gonjenja. 
 
Ministarstvo odbrane će podneti još jednu prijavu protiv Obradovića zbog ponovljenog krivičnog dela u nadi da će ga ovaj put nadležni barem saslušati.