Министарство одбране Републике Србије
 
25.04.2020.

Министар Вулин: Пројектил домета 40 километара први пут од 1991. године
Војска Србије осваја и оно што је некада имала и нове способности и неће проћи ни један дан, а да се не ради на јачању и модернизацији наше војске, рекао је министар одбране Александар Вулин, након што је данас у рејону села Мозгово код Алексинца присуствовао опитном гађању из самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА-Б52 М15, које су заједно извели припадници Мешовите артиљеријске бригаде и Техничког опитног центра, са колегама из фирме "Југоимпорт СДПР".
 
- Први пут након 1991. године Војска Србије испалила је пројектил чији је домет 40 километара. Ово је за нас историјски дан и показало се да смо у стању да повратимо способности које смо некада имали.
 
Према речима министра Вулина, веома је мали број земаља на свету које су у стању да праве и оруђе и муницију коју то оруђе користи.
 
- Наша земља показује да је сачувала Одбрамбену индустрију Србије и да Војска Србије има на кога да се ослони, као и да је у стању да парира било којој светској сили када су у питању артиљерија и далекометни артиљеријски пројектили - поручио је министар одбране.
 
Вршилац дужности помоћника министра за материјалне ресурсе Ненад Милорадовић објашњава да је данашње гађање значајно како за Министарство одбране тако и за Одбрамбену индустрију Србије која је развила ово оруђе и која наставља да развија нове типове и оруђа и далекометне муниције.
 
- Тренд у свету је да се повећава домет прецизне ватре и да се уводе друге методе, као што су пројектили са пројекцијом путање који омогућавају већу прецизност на тим дометима. Србија је једна од ретких земаља, међу  10 земаља у свету, које имају могућност да развијају овакву врсту далекометних артиљеријских система, оруђа и муниције и система за управљање ватром - рекао је Милорадовић.
 
За оне који развијају и производе наоружање, за оне који га користе и који се обучавају на њему важно је да имамо одговарајуће полигоне на којима се може вршити тестирање, јер се само тако могу искористити максимални потенцијали оруђа, наглашава Милорадовић.
 
Помоћник генералног директора за послове развоја фирме "Југоимпорт СДПР" Милан Фуртула данашње гађање из самоходне топ-хаубица 155 мм НОРА оцењује као историјско.
 
- Данас смо испунили циљ и остварили то што смо хтели, добацили у рејон циљева од 40 километара, први пут у оваквим условима, са потпуно домаћим производом, самоходном топ-хаубицом која је плод домаћег развоја и муницијом која је у највећој мери произведена у Србији. Значајан резултат и значајан помак, јер то до сада нисмо имали прилике да радимо.
 
Фуртула истиче да је до сада гађање на дометима од 40 километара реализовано само у земљама у којима смо извозили системе.
 
- Мислим да је са овако кратком припремом и у комбинацији са три организационе јединице - Министарством одбране, Војском Србије и "Југоимпортом" урађена права ствар и да смо показали да смо на добром путу и близу коначног циља - поручује Фуртула.
 
Потпоручник Катарина Јанковић, која је била извршилац данашњег гађања из самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА, истиче да је веома поносна што је имала част да учествује у том историјском тренутку за Војску Србије.
 
- Налазимо се на ватреном положају у рејону села Мозгово, у близини Алексинца. Данас је Војска Србије први пут извела гађање на даљини 40 километара из самоходне топ-хаубице 155 мм НОРА. Циљ нам се налази на Пасуљанским ливадама, на Великом антравељу - рекла је потпоручник Јанковић, истакавши да је задовољна резултатом гађања.
 
Данашњем гађању присуствовали си и начелник Управе за развој и опремање Генералштаба Војске Србије бригадни генерал Милан Поповић и директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.04.2020
mp4 (59,74 MB)
Изјава министра Вулина
25.04.2020
mp4 (79,21 MB)
Изјава помоћника министра др Ненада Милорадовића
25.04.2020
mp4 (54,65 MB)
Изјава Милана Фуртуле, "Југоимпорт СДПР"
25.04.2020
mp4 (21,44 MB)
Изјава потпоручника Катарине Јанковић
25.04.2020
mp4 (109,8 MB)
Гађање