Министарство одбране Републике Србије
 
22.04.2020.

Министар Вулин: Војска Србије брине о свим својим припадницима




Министар одбране Александар Вулин присуствовао је данас презентацији о пружању психолошке помоћи активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије у условима ванредног стања у Одељењу за развој психолошке делатности Управе за кадрове Сектора за људске ресурсе Министарства одбране.

О задацима и мисији Одељења за развој психолошке делатности министра одбране је информисао начелник Управе за кадрове пуковник Златко Мишић, а начелник Одељења за развој психолошке делатности Нада Марковић презентовала је начин рада и капацитете тог Одељења у условима ванредног стања, са посебним освртом на искуства у пружању психолошке помоћи током досадашњег рада у околностима ванредног стања.

Минстар Вулин је истакао да припадници Министарства одбране и Војске Србије у овим тешким данима дају свој максимум.

- Они се налазе на неким од најтежих места, без обзира да ли се баве обезбеђењем одређених објеката или учествују у лечењу најтежих болесника, али сви припадници Министарства одбране и Војске Србије дају свој максимум. У томе им је потребна помоћ, посебно нашим колегама који су инфицирани, нашим колегама који се успешно опорављају. Свакоме од њих је потребно да им неко помогне, и свакоме од њих је потребно да знају да систем брине о њима – нагласио је министар одбране.

Војска Србије брине о свим својим припадницима, истакао је министар Вулин, и активним и пензионисаним, брине о њиховим породицама, и зато је психолошка помоћ веома важна и драгоцена.

- Она је важна сада, а биће важна и у данима који долазе. Свако ко је део Војске Србије, свако ко је изабрао да свој живот посвети служењу Војсци Србије, свом народу и својој земљи, може да рачуна да ће и систем бринути о њему. Војска Србије брине о својима – нагласио је министар Вулин.

Говорећи о значају психолошке подршке, начелник Одељења за развој психолошке делатности Нада Марковић истакла је да је у складу са инструкцијом о раду Министарства одбране у време ванредног стања, то Одељење је у сарадњи са свим психолозима у Министарству одбране и Војсци Србије обезбедило психолошку подршку за све активне и пензионисане припаднике.
 
- Ми смо на располагању и свим нашим припадницима који су у изолацији, који могу да нам се обрате у случају потребе, ако се осећају угрожено, и не могу да разреше неке своје емоционалне проблеме, или тренутно стање анксиозности, безнађа или панике. Ту смо да пружимо разумевање и саосећање, и ако је потребно, да их упутимо на стручну помоћ – нагласила је начелник Одељења Нада Марковић.
 
Главна мисија Одељења за развој психолошке делатности Сектора за људске ресурсе Министарства одбране је координација рада војних психолога, развој и унапређење психолошке делатности у складу са потребама система одбране, савременим научним достигнућима, примерима добре праксе, законским прописима и етичким кодексом струке.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
22.04.2020
mp4 (84,57 MB)
Изјава министра Вулина
22.04.2020
mp4 (72,16 MB)
Изјава војног службеника Наде Марковић
22.04.2020
mp4 (60,34 MB)
Презентација рада психолошке службе