Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
22.04.2020.

Ministar Vulin: Vojska Srbije brine o svim svojim pripadnicima




Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas prezentaciji o pružanju psihološke pomoći aktivnim i penzionisanim pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u uslovima vanrednog stanja u Odeljenju za razvoj psihološke delatnosti Uprave za kadrove Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane.

O zadacima i misiji Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti ministra odbrane je informisao načelnik Uprave za kadrove pukovnik Zlatko Mišić, a načelnik Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Nada Marković prezentovala je način rada i kapacitete tog Odeljenja u uslovima vanrednog stanja, sa posebnim osvrtom na iskustva u pružanju psihološke pomoći tokom dosadašnjeg rada u okolnostima vanrednog stanja.

Minstar Vulin je istakao da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u ovim teškim danima daju svoj maksimum.

- Oni se nalaze na nekim od najtežih mesta, bez obzira da li se bave obezbeđenjem određenih objekata ili učestvuju u lečenju najtežih bolesnika, ali svi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije daju svoj maksimum. U tome im je potrebna pomoć, posebno našim kolegama koji su inficirani, našim kolegama koji se uspešno oporavljaju. Svakome od njih je potrebno da im neko pomogne, i svakome od njih je potrebno da znaju da sistem brine o njima – naglasio je ministar odbrane.

Vojska Srbije brine o svim svojim pripadnicima, istakao je ministar Vulin, i aktivnim i penzionisanim, brine o njihovim porodicama, i zato je psihološka pomoć veoma važna i dragocena.

- Ona je važna sada, a biće važna i u danima koji dolaze. Svako ko je deo Vojske Srbije, svako ko je izabrao da svoj život posveti služenju Vojsci Srbije, svom narodu i svojoj zemlji, može da računa da će i sistem brinuti o njemu. Vojska Srbije brine o svojima – naglasio je ministar Vulin.

Govoreći o značaju psihološke podrške, načelnik Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Nada Marković istakla je da je u skladu sa instrukcijom o radu Ministarstva odbrane u vreme vanrednog stanja, to Odeljenje je u saradnji sa svim psiholozima u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije obezbedilo psihološku podršku za sve aktivne i penzionisane pripadnike.
 
- Mi smo na raspolaganju i svim našim pripadnicima koji su u izolaciji, koji mogu da nam se obrate u slučaju potrebe, ako se osećaju ugroženo, i ne mogu da razreše neke svoje emocionalne probleme, ili trenutno stanje anksioznosti, beznađa ili panike. Tu smo da pružimo razumevanje i saosećanje, i ako je potrebno, da ih uputimo na stručnu pomoć – naglasila je načelnik Odeljenja Nada Marković.
 
Glavna misija Odeljenja za razvoj psihološke delatnosti Sektora za ljudske resurse Ministarstva odbrane je koordinacija rada vojnih psihologa, razvoj i unapređenje psihološke delatnosti u skladu sa potrebama sistema odbrane, savremenim naučnim dostignućima, primerima dobre prakse, zakonskim propisima i etičkim kodeksom struke.
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
22.04.2020
mp4 (84,57 MB)
Izjava ministra Vulina
22.04.2020
mp4 (72,16 MB)
Izjava vojnog službenika Nade Marković
22.04.2020
mp4 (60,34 MB)
Prezentacija rada psihološke službe