Министарство одбране Републике Србије
 
13.04.2020.

Министар Вулин: Војска Србије допринела да све функционише на најбољи могући начин




Министар одбране Александар Вулин изјавио је данас у емисији „Магазин на првом“ на Радио Београду 1 да грађани Србије знају и виде сваког дана да је Војска Србије допринела да све функционише на најбољи могући начин током пандемије. Министар Вулин говорио је и о ангажовању Војске Србије током ванредног стања.
 
- Војска Србије обезбеђује све здравствене установе у овој земљи, помаже у обезбеђивању свих установа социјалне заштите за смештај старијих лица с више од 30 корисника, заједно са Министарством унутрашњих послова учествује у обезбеђењу свих граничних прелаза, води рачуна да сви мигрантски кампови буду сигурни  и безбедни. Војска је опремила привремене болнице у овој земљи, обезбедила је могућност свим грађанима Србије да користе њене здравствене капацитете, а формирала је и једну од бољих ковид болница – Војномедицински центар Карабурма - поручио је министар одбране и нагласио да је Војска Србије увек ту.
 
Према речима министра одбране, позивани су и људи из резерве да помогну и, како је истакао, у овим тешким временима људи увек покажу своје право лице.
 
- Неки покажу своје најбоље, а неки своје најгоре лице. Позвали смо веома мали и ограничен број људи из резерве у помоћ. Они су служили цивилни војни рок у домовима здравља, дакле припремљени су за ову ситуацију. Огромна већина се одазвала, почели су да нам се јављају и људи које нисмо ни позивали. То су пензионисани војни лекари, медицински техничари и војна лица која су недавно отишла у пензију - рекао је министар одбране и поручио да је Србија у овим тренуцима показала своје најлепше лице.    
 
Говорећи о сарадњи цивилног и војног здравства током ванредног стања, министар Вулин је подсетио да Србија има велико искуство из тешких времена ратова и елементарних непогода, током којих су војно и цивилно здравство функционисали као једно.
 
- Тако функционишемо и сада, а нама је основни задатак да заштитимо наше у земљи, њене грађане и сваког пацијента, без обзира одакле је – нагласио је министар Вулин.
 
Током трајања ванредног стања, Војска Србије је испуњавала планове својих вежбовних активности, водила рачуна о томе да територијални интегритет и суверенитет наше земље не буде угрожен ни једног тренутка, а иако грађани нису могли да виде, Војска Србије је водила рачуна и да се у Косовској Митровици не направи никакав мост и да нико не покуша да упадне на север тог града, рекао је министар одбране.
 
Водећи рачуна да све буде сигурно и безбедно, Војска Србије, истакао је министар одбране, води рачуна да ничија летелица не повреди наш ваздушни простор.
 
- Захвалан сам свим припадницима Војске Србије и Министарства одбране, начелнику Генералштаба Војске Србије генералу Мојсиловићу и свим људима који су даноноћно радили да би се живот у држави Србији одвијао несметано и неометано, а да у исто време Војска Србије не изгуби ни делић своје способности и ни у намањој мери не умањи своју борбену готовост – поручио је министар Вулин.