Министарство одбране Републике Србије
 
03.04.2020.

Стигла медицинска помоћ из Руске Федерације21.15 Слетео је и шести авион који је допремио помоћ Србији из Руске Федерације за борбу против корона вируса. Сутра се очекује долазак још пет авиона са хуманитарном помоћи из Руске Федерације.

20.33 – Слетео је још један, пети авион по реду са медицинском опремом из Руске Федерације на батајнички аеродром.

17.15 – И четврти авион са медицинском помоћи из Руске Федерације слетео је на батајнички аеродром. У међувремену убрзано се ради на истовару медицинских средстава из авиона који су раније слетели. Касније вечерас очекује се слетање петог авиона, а сутра ће још шест авиона из Руске Федерације допремити медицинску помоћ Србији за борбу против корона вируса.   

16.40 - На аеродром на Батајници слетео је и трећи авион са медицинском помоћи уз Руске Федерације. Данас се очекују слетање још два авиона, а сутра ће још шест авиона  допремити медицинска средства, технику и заштитна средства као помоћ Руске Федерације пријатељској Србији за борбу против коронавируса. 

16.05 - Министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић, са сарадницима, одмах по слетању авиона на аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници, састали су се са генерал-мајором Михаилом Чернишовим, начелником АБХО Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације.

На састанку су разморени и усаглашени планови ангажовања и подељени задаци за ангажовање тимова из Руске Федерације који ће наредних дана, заједно са припадницима Министарства одбране и Војске Србије и здравственим радницима, интензивно радити на сузбијању ширења корона вируса у Србији.

15.35 – На аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници слетео је и други авион са медицинском помоћи из Руске Федерације.

15.00 - Поздрављајући медицинске стручњаке из Русије министар одбране Александар Вулин истакао је да се договор два врховна команданта, Војске Србије Александра Вучића и врховног команданта Оружаних снага Руске Федерације Владимира Путина, и на овај начин остварује. 

- Kао што нам је Русија помагала по Војно-техничком споразуму и учинила да наша војска буде снажнија, сигурнија и да нам небо буде чувано и заштићено, тако нам данас Руска Федерација и њене оружане снаге, помажу да се боримо против страшног вируса ковида 19, који је напао и у црно завио читав свет - истакао је министар одбране и додао да ће нам медицинска помоћ, стручњаци, техничари, возила, све оно што је дошло да нам помогне, пуно значити и ојачати наше способности и капацитете да се носимо са страшном пошасти у медицинском смислу, али и више од тога. 
 
- Ово нам показује да нисмо сами, да је Руска Федерација и руски народ увек ту за нас, кад год и колико год буде било тешко, да су увек ту и да Србија више није и никада неће бити сама - казао је министар Вулин. 
 
Он је подсетио да су председници Путин и Вучић створили пријатељство и поверење. 
 
- Данас, у овим тешким тренуцима  кад читав свет очекује помоћ од Руске Федерације, та земља је изабрала да помогне баш Србији. Да одвоји од себе и од својих грађана значајну помоћ, све оно што је могла да искористи и код себе, на својој територији, одлучила је да то преда грађанима Србије - истакао је министар одбране и додао да Србија никад не заборавља добро. 
 
- Деси нам се по неки пут да заборавимо зло које нам је чињено, или бар да га умањимо, али добро које нам је учињено никада и нипошто не заборављамо. Добро које сте данас учинили српском народу, ви, наша руска браћа, знајте да ће бити много много пута враћено и да Србија баш никада неће заборавити - рекао је министар одбране. 
 
Он је потврдио да ће у данима који буду долазили, Војска Србије пружити сву потребну помоћ медицинским и експертским тимовима. 
 
- Бићемо тамо заједно где нареди Kризни штаб, учинићемо све да се грађани Србије осећају боље и сигурније и да им заиста помогнемо - закључио је своје обраћање министар одбране Александар Вулин. 
 
У свом обраћању председница Владе Ана Брнабић захвалила је на помоћи за коју је истакла “да нам је неопходна”.

- Она долази у најтежем дану за Србију у борби против ковид 19. Долази на дан када смо ми ушли у пету недељу борбе, када улазимо у две веома тешке недеље - истакла је премијерка и додала да се то види по данашњем броју, осам преминулих и 305 новозаражених. Она је захвалила на томе што је помоћ из Руске Федерације стигла у веома кратком року.
 
-  Хвала што сте дошли да пружите и материјалну и менталну, пријатељску помоћ и подршку. Имамо ми све што нам треба да победимо. Имамо наше партнере и сараднике из читавог света, укључујући и Руску Федерацију с огромном помоћи. Имамо и опрему и лекаре и одличне медицинске сестре, техничаре, сараднике, истраживаче, научнике, лабораторије, недостаје нам и даље дисциплина - нагласила је Ана Брнабић и поручила да без гвоздене дисциплине “не можемо да победимо”.
 
Према њеним речима, ово је борба свих нас и у име председника Републике и Владе Србије пренела подршку и захвалност народу Руске Федерације.
 
Амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко нагласио је да је данас срећан јер је у Србију стигла помоћ из Руске Федерације.
 
- Данас је такав осећај, јер је стигла помоћ на основу јучерашњег договора два председника, Вучића и Путина. Ову хуманитарну помоћ организовало је Министарство одбране Руске Федерације и то није нешто ванредно у нашим односима. Ова акција се потпуно уклапа у карактер наших односа и потврђује још једном пријатељство, чврсту братску помоћ и спремност наших земаља да буду заједно, да сарађују што боље, не само у миру, већ и у тешким тренуцима. Управо сарадња, братство и узајамна подршка у најтежој ситуацији потврђује право пријатељство - рекао је амбасадор Боцан-Харченко и нагласио да у помоћ Србији стиже „екипа најбољих стручњака“.
 
Генерал-мајор Михаил Чернишов, начелник АБХО Западног војног округа Оружаних снага Руске Федерације,  који предводи руске тимове, рекао је да су првим авионом из Руске Федерације стигли официри тј. руководећи кадар, са задатком да процене тренутну ситуацију и обим задатака који је пред њима. У Србију ће стићи укупно осам лекарских тимова који ће се потрудити да дају све од себе како би помогли Србији да преломи ову тешку ситуацију у епидемији коронавирусом.

Генерал Чернишов је позвао све грађане Србије да се строго придржавају мера које је држава увела ради њихове заштите, јер је то, како каже, оно што је прво и главно да се ситуација са коронавирусом не би погоршала.

14.35 - Први од 11 авиона са медицинском помоћи из Руске Федерације слетео је на аеродром „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ у Батајници. На дочеку су председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар одбране Александар Вулин, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић и амбасадор Руске Федерације Александар Боцан-Харченко.

У саставу медицинских тимова из Руске Федерације су један генерал, 42 официра, 42 подофицира и два припадника руског Министарства здравља, које предводи начелник АБХО Западног округа Оружаних снага Руске Федерације генерал-мајор Михаил Чернишов.   

У руским авионима су техника и медицинска опрема за пружања помоћи у спречавању, сузбијању и гашењу епидемије коронавируса у Србији.

Помоћ у Србију стиже после јучерашњег разговора два председника и врховна команданта Србије и Руске Федерације Александра Вучића и Владимира Путина.

Пет авиона стиже данас, а шест сутра.

Руски стручњаци подељени су у осам лекарских тимова, а сваки тим имаће лекара опште праксе, епидемиолога, анестезиолога, медицинског техничара и преводиоца. Остатак делегације чине експерти и стручњаци АБХО струке.

У оквиру помоћи стиже 16 специјалних моторних возила намењених за дезинфекцију објеката и путева, као и велика количина медицинске опрема, технике и заштитних средстава неопходних Србији у лечењу пацијената заражених коронавирусом и у борби против ширења тог вируса.

 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
03.04.2020
mp4 (213,9 MB)
Изјава министра Вулина
03.04.2020
mp4 (198,55 MB)
Изјава председнице Владе Ане Брнабић
03.04.2020
mp4 (182,37 MB)
Изјава амбасадора Александра Боцан-Харченка
03.04.2020
mp4 (269,57 MB)
Изјава генерал-мајора Михаила Чернишова
03.04.2020
mp4 (83,46 MB)
Дочек медицинске помоћи
03.04.2020
mp4 (73,18 MB)
Истовар
03.04.2020
mp4 (86,85 MB)
Истовар петог и шестог авиона