Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
03.04.2020.

Stigla medicinska pomoć iz Ruske Federacije21.15 Sleteo je i šesti avion koji je dopremio pomoć Srbiji iz Ruske Federacije za borbu protiv korona virusa. Sutra se očekuje dolazak još pet aviona sa humanitarnom pomoći iz Ruske Federacije.

20.33 – Sleteo je još jedan, peti avion po redu sa medicinskom opremom iz Ruske Federacije na batajnički aerodrom.

17.15 – I četvrti avion sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije sleteo je na batajnički aerodrom. U međuvremenu ubrzano se radi na istovaru medicinskih sredstava iz aviona koji su ranije sleteli. Kasnije večeras očekuje se sletanje petog aviona, a sutra će još šest aviona iz Ruske Federacije dopremiti medicinsku pomoć Srbiji za borbu protiv korona virusa.   

16.40 - Na aerodrom na Batajnici sleteo je i treći avion sa medicinskom pomoći uz Ruske Federacije. Danas se očekuju sletanje još dva aviona, a sutra će još šest aviona  dopremiti medicinska sredstva, tehniku i zaštitna sredstva kao pomoć Ruske Federacije prijateljskoj Srbiji za borbu protiv koronavirusa. 

16.05 - Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba general Milan Mojsilović, sa saradnicima, odmah po sletanju aviona na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici, sastali su se sa general-majorom Mihailom Černišovim, načelnikom ABHO Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije.

Na sastanku su razmoreni i usaglašeni planovi angažovanja i podeljeni zadaci za angažovanje timova iz Ruske Federacije koji će narednih dana, zajedno sa pripadnicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i zdravstvenim radnicima, intenzivno raditi na suzbijanju širenja korona virusa u Srbiji.

15.35 – Na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ na Batajnici sleteo je i drugi avion sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije.

15.00 - Pozdravljajući medicinske stručnjake iz Rusije ministar odbrane Aleksandar Vulin istakao je da se dogovor dva vrhovna komandanta, Vojske Srbije Aleksandra Vučića i vrhovnog komandanta Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina, i na ovaj način ostvaruje. 

- Kao što nam je Rusija pomagala po Vojno-tehničkom sporazumu i učinila da naša vojska bude snažnija, sigurnija i da nam nebo bude čuvano i zaštićeno, tako nam danas Ruska Federacija i njene oružane snage, pomažu da se borimo protiv strašnog virusa kovida 19, koji je napao i u crno zavio čitav svet - istakao je ministar odbrane i dodao da će nam medicinska pomoć, stručnjaci, tehničari, vozila, sve ono što je došlo da nam pomogne, puno značiti i ojačati naše sposobnosti i kapacitete da se nosimo sa strašnom pošasti u medicinskom smislu, ali i više od toga. 
 
- Ovo nam pokazuje da nismo sami, da je Ruska Federacija i ruski narod uvek tu za nas, kad god i koliko god bude bilo teško, da su uvek tu i da Srbija više nije i nikada neće biti sama - kazao je ministar Vulin. 
 
On je podsetio da su predsednici Putin i Vučić stvorili prijateljstvo i poverenje. 
 
- Danas, u ovim teškim trenucima  kad čitav svet očekuje pomoć od Ruske Federacije, ta zemlja je izabrala da pomogne baš Srbiji. Da odvoji od sebe i od svojih građana značajnu pomoć, sve ono što je mogla da iskoristi i kod sebe, na svojoj teritoriji, odlučila je da to preda građanima Srbije - istakao je ministar odbrane i dodao da Srbija nikad ne zaboravlja dobro. 
 
- Desi nam se po neki put da zaboravimo zlo koje nam je činjeno, ili bar da ga umanjimo, ali dobro koje nam je učinjeno nikada i nipošto ne zaboravljamo. Dobro koje ste danas učinili srpskom narodu, vi, naša ruska braća, znajte da će biti mnogo mnogo puta vraćeno i da Srbija baš nikada neće zaboraviti - rekao je ministar odbrane. 
 
On je potvrdio da će u danima koji budu dolazili, Vojska Srbije pružiti svu potrebnu pomoć medicinskim i ekspertskim timovima. 
 
- Bićemo tamo zajedno gde naredi Krizni štab, učinićemo sve da se građani Srbije osećaju bolje i sigurnije i da im zaista pomognemo - zaključio je svoje obraćanje ministar odbrane Aleksandar Vulin. 
 
U svom obraćanju predsednica Vlade Ana Brnabić zahvalila je na pomoći za koju je istakla “da nam je neophodna”.

- Ona dolazi u najtežem danu za Srbiju u borbi protiv kovid 19. Dolazi na dan kada smo mi ušli u petu nedelju borbe, kada ulazimo u dve veoma teške nedelje - istakla je premijerka i dodala da se to vidi po današnjem broju, osam preminulih i 305 novozaraženih. Ona je zahvalila na tome što je pomoć iz Ruske Federacije stigla u veoma kratkom roku.
 
-  Hvala što ste došli da pružite i materijalnu i mentalnu, prijateljsku pomoć i podršku. Imamo mi sve što nam treba da pobedimo. Imamo naše partnere i saradnike iz čitavog sveta, uključujući i Rusku Federaciju s ogromnom pomoći. Imamo i opremu i lekare i odlične medicinske sestre, tehničare, saradnike, istraživače, naučnike, laboratorije, nedostaje nam i dalje disciplina - naglasila je Ana Brnabić i poručila da bez gvozdene discipline “ne možemo da pobedimo”.
 
Prema njenim rečima, ovo je borba svih nas i u ime predsednika Republike i Vlade Srbije prenela podršku i zahvalnost narodu Ruske Federacije.
 
Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko naglasio je da je danas srećan jer je u Srbiju stigla pomoć iz Ruske Federacije.
 
- Danas je takav osećaj, jer je stigla pomoć na osnovu jučerašnjeg dogovora dva predsednika, Vučića i Putina. Ovu humanitarnu pomoć organizovalo je Ministarstvo odbrane Ruske Federacije i to nije nešto vanredno u našim odnosima. Ova akcija se potpuno uklapa u karakter naših odnosa i potvrđuje još jednom prijateljstvo, čvrstu bratsku pomoć i spremnost naših zemalja da budu zajedno, da sarađuju što bolje, ne samo u miru, već i u teškim trenucima. Upravo saradnja, bratstvo i uzajamna podrška u najtežoj situaciji potvrđuje pravo prijateljstvo - rekao je ambasador Bocan-Harčenko i naglasio da u pomoć Srbiji stiže „ekipa najboljih stručnjaka“.
 
General-major Mihail Černišov, načelnik ABHO Zapadnog vojnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije,  koji predvodi ruske timove, rekao je da su prvim avionom iz Ruske Federacije stigli oficiri tj. rukovodeći kadar, sa zadatkom da procene trenutnu situaciju i obim zadataka koji je pred njima. U Srbiju će stići ukupno osam lekarskih timova koji će se potruditi da daju sve od sebe kako bi pomogli Srbiji da prelomi ovu tešku situaciju u epidemiji koronavirusom.

General Černišov je pozvao sve građane Srbije da se strogo pridržavaju mera koje je država uvela radi njihove zaštite, jer je to, kako kaže, ono što je prvo i glavno da se situacija sa koronavirusom ne bi pogoršala.

14.35 - Prvi od 11 aviona sa medicinskom pomoći iz Ruske Federacije sleteo je na aerodrom „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici. Na dočeku su predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i ambasador Ruske Federacije Aleksandar Bocan-Harčenko.

U sastavu medicinskih timova iz Ruske Federacije su jedan general, 42 oficira, 42 podoficira i dva pripadnika ruskog Ministarstva zdravlja, koje predvodi načelnik ABHO Zapadnog okruga Oružanih snaga Ruske Federacije general-major Mihail Černišov.   

U ruskim avionima su tehnika i medicinska oprema za pružanja pomoći u sprečavanju, suzbijanju i gašenju epidemije koronavirusa u Srbiji.

Pomoć u Srbiju stiže posle jučerašnjeg razgovora dva predsednika i vrhovna komandanta Srbije i Ruske Federacije Aleksandra Vučića i Vladimira Putina.

Pet aviona stiže danas, a šest sutra.

Ruski stručnjaci podeljeni su u osam lekarskih timova, a svaki tim imaće lekara opšte prakse, epidemiologa, anesteziologa, medicinskog tehničara i prevodioca. Ostatak delegacije čine eksperti i stručnjaci ABHO struke.

U okviru pomoći stiže 16 specijalnih motornih vozila namenjenih za dezinfekciju objekata i puteva, kao i velika količina medicinske oprema, tehnike i zaštitnih sredstava neophodnih Srbiji u lečenju pacijenata zaraženih koronavirusom i u borbi protiv širenja tog virusa.

 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
03.04.2020
mp4 (213,9 MB)
Izjava ministra Vulina
03.04.2020
mp4 (198,55 MB)
Izjava predsednice Vlade Ane Brnabić
03.04.2020
mp4 (182,37 MB)
Izjava ambasadora Aleksandra Bocan-Harčenka
03.04.2020
mp4 (269,57 MB)
Izjava general-majora Mihaila Černišova
03.04.2020
mp4 (83,46 MB)
Doček medicinske pomoći
03.04.2020
mp4 (73,18 MB)
Istovar
03.04.2020
mp4 (86,85 MB)
Istovar petog i šestog aviona