Министарство одбране Републике Србије
 
31.03.2020.

Министар Вулин у Нишу: Војска Србије је учинила све што је потребно да би се Хала Чаир ставила у функцију лечењаОнако како је наредио врховни командант Војске Републике Србије Александар Вучић, и у складу са одлукама Кризног штаба, Војска Србије је учинила све што је потребно да би се и Хала Чаир ставила у функцију лечења оних који су са блажим симптомима ковид вируса, истакао је министар одбране Александар Вулин који је данас у пратњи градоначелника Ниша и лекара обишао завршне припреме за пријем инфицираних у том спортском објекту.

Министар одбране је подсетио да је спремно 256 постеља, да је све максимално комфорно, у мери колико је то могуће.

- Обезбеђене су просторије не само за спавање, већ и за свакодневне активности и исхрану, и, оно што је најважније, обезбеђен је довољан број лекара и сестара, као и добра и, колико год да је потребна, здравствена и медицинска заштита, истакао је министар Вулин и додао да је у граду Нишу тренутно спремно још 280 постеља у другим халама за ове намене, а, да ће, уколико буде потребно, у складу са проценом Кризног штаба, Војска бити спремна да се са својим капацитетима стави на располагање и у евентуалним додатним објектима.

- Војска Србије је ту да помогне, све наше организационе способности и сви капацитети су на располагању локалној заједници и свим грађанима Србије. Као што видите, важно је имати своју војску, јер да је немате овако организовану, не знам ко би ово други могао да уради, рекао је министар одбране који је захвалио Граду Нишу и Министарству здравља на сарадњи.

Он је подсетио да има много богатијих земаља, али да је "тешко наћи земљу која искреније и са више елана свих њених грађана овако ради да би се борила против корона вируса".

- Када гледате слике много богатијих земаља у којима људи спавају по ходницима, онда морате да будете поносни на своју Србију, која, немерљиво сиромашнија и слабија, не да да се такве слике виде и веома сам захвалан врховном команданту Војске Србије што сваки дан брине и води рачуна да се такве слике никада код нас не десе - закључио је министар одбране Александар Вулин.

Градоначелник Ниша Дарко Булатовић рекао је да је све оно што је тај град требало да уради испуњено у року.

- По оцени Министарства и Института за јавно здравље све је успешно урађено и пред нама је да и даље све логистички подржавамо и снабдевамо, у мери наше надлежности, како би овај објекат функционисао у најбољем реду, истакао је градоначелник Ниша и додао да се упоредо завршава и сређивање мањих простора у две школе, “Душко Радовић” и “Мика Антић”, које су такође спремне за пријем заражених.

Припадници Копнене војске плански и организовано, с посебном бригом за људе и своје припаднике, на целој територији Републике Србије предузимају мере и извршавају задатке на спречавању ширења вирусне инфекције, рекао је начелник Штаба Команде Копнене војске бригадни генерал Жељко Трамошљика.

- И овде у Нишу у сарадњи са Штабом за ванредне ситуације и Клиничким центром успешно смо реализовали задатак, успоставили смо објекат за здравствени надзор лица са лаком клиничком сликом - привремену болницу. Формиран је простор за прихват и медицински третман лица, као и остали садржаји који им омогућавају активности - библиотека, ТВ сала, простор за бављење рекреативним активностима и трпезарија и санитарне просторије. Заједничким напорима створили смо најбоље могуће услове за третман и боравак лица са блажом клиничком сликом, истакао је генерал Трамошљика.

Доктор Горан Станојевић помоћник генералног директора Клиничког центра за хируршку делатност потврдио је да је та институција по налогу Владе Републике Србије и Министарства здравља преузела здравствени надзор, односно медицинску заштиту пацијената који ће бити третирани у Санитетском центру Хала Чаир.

- Наши пацијенти ће бити асимптоматски, са лакшом клиничком сликом и организација особља, лекара, сестара и хигијеничара већ је обављена, тако да спремни очекујемо прве пацијенте за третман - рекао је доктор и додао да се они очекују спремно од момента када ова конференција за штампу буде завршена, а када - то зависи од ситуације.

Члан кризног штаба Владе Србије епидемиолог Бранислав Тиодоровић истакао је да се очекује крајем ове недеље "један талас оболелих, а нажалост и умрлих" .

- Овде на југу Србије то ће можда бити већег интензитета него до сада и зато морамо бити припремљени. Услови који су створени у хали, захваљујући Војсци Србије и Клиничком центру Ниш, су оптимални да можемо да примимо лако оболеле, а ово ће бити центар не само за Ниш већ и за околне градове. Свесни смо тога да наредне две недеље треба добро издржати, да стигнемо до Васкрса, када очекујемо један пад, не значајан, али благи, и да из априла месеца изађемо са једном бољом ситуацијом, истакао је познати епидемиолог, који је, као услов за то, споменуо да сви људи који не морају да излазе због посла, остану код куће.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
31.03.2020
mp4 (193,94 MB)
Изјава министра Вулина
31.03.2020
mp4 (102,05 MB)
Изјава бригадног генерала Жељка Трамошљике
31.03.2020
mp4 (85,6 MB)
Обилазак