Министарство одбране Републике Србије
 
10.03.2020.

Састанак министра Вулина са генералом Виталеом




Министар одбране Александар Вулин састао се данас са новопостављеним шефом НАТО Војне канцеларије за везу у Београду бригадним генералом Томазом Виталеом.

На почетку састанка, министар Вулин пожелео је генералу Виталеу много успеха на новој дужности.

Министар Вулин нагласио је да је Србија војно неутрална и да сарадња са НАТО-ом под окриљем Програма „Партнерство за мир“ представља оптимални оквир.

За Србију је апсолутно неприхватљиво формирање тзв. „војске Косова“, као и најављено увођење обавезног војног рока на Косову и Метохији. Резолуција 1244 јасно одређује да је КФОР једина оружана сила на Косову и Метохији и ту не може бити изузетака. С тим у вези, додао је министар Вулин, КФОР представља једини гарант безбедности на простору Косова и Метохије и Србија се снажно противи смањењу броја припадника КФОР-а. Министар Вулин је посебно захвалио италијанском КФОР-у на улози у чувању манастира Дечани током мартовског погрома 2004. године.

Генерал Витале истакао је да НАТО поштује војну неутралност Србије и поручио да неће бити смањења броја војника распоређених у оквиру КФОР-а на Косову и Метохији.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
10.03.2020
mp4 (49,24 MB)
Састанак