Министарство одбране Републике Србије
 
02.03.2020.

После 15 година нова операциона сала на ВМА




У Центру за дневну хирургију Поликлинике Војномедицинске академије после 15 година од оснивања, отворена је нова операциона сала и реновиране су постојеће просторије.

- Војно здравство брине о свима којима је помоћ потребна. У војном здравству никада нису питали да ли сте цивил, војник, да ли сте Србин, или било ко други. У војном здравству води се рачуна да се ублаже људска патња и бол, да се излечи и да се залечи - рекао је министар одбране Александар Вулин након данашњег обиласка нове операционе сале и реновираног простора Центра за дневну хирургију ВМА.
Само током ратова деведесетих година, подсећа министар Вулин, ВМА је прегледала, лечила и санирала последице ратова за више од 29.000 људи.

- На нама је да високе стандарде који је војно здравство достигло и које је ВМА постигла сачувамо и унапредимо. Због тога смо извршили реконструкцију хируршке сале први пут након 15 година од њеног оснивања. Циљ нам је да све наше сале буду модерне, реконструисане и да сви капацитети ВМА омогуће да се наши пацијенти лече у складу са највишим светским стандардима. Ми имамо способне лекаре и сестре који по свом знању и ангажовању не заостају за било ким другим, зато ни наша опрема ни наши услови не смеју да заостају за било ким - нагласио је министар Вулин.

Честитајући данашњи празник - Дан ВМА, министар Вулин је поручио да је ово велики празник не само за оне који су ту институцију градили, већ и за све оне који су у њој нашли и лек и помоћ.

Начелник Војномедицинске академије пуковник Мирослав Вукосављевић рекао је да ће реновирање Центра за дневну хирургију и нова операциона сала знатно убрзати рад и повећати обим операција.

- Данас је аксиом радити у дневној хирургији, радити амбулантне операције. Отварањем треће операционе сале Војномедицинска академија стаје у ред свих европских и светских установа – истакао је пуковник Вукосављевић.
Начелник Центра за дневну хирургију ВМА васкуларни хирург пуковник Иван Марјановић истиче да се добијањем треће операционе сале капацитет Центра увећао за трећину.

- Током 2019. године измештен је Кабинет за максилофацијалну хирургију и та просторија је адаптирана и направљена је трећа операциона сала у којој сада активно ради свакодневни програм специјалиста максилофацијалне хирургије, специјалиста оториноларингологије и сви други којима је та сала намењена. У другој сали, која је реновирана, сада се изводе операције из домена очне хирургије и пластичне хирургије, што до сада није било случај – објашњава пуковник Марјановић.

Центар за дневну хирургију ВМА намењен је краћим операцијама из различитих специјалности које не трају дуже од неколико сати, а после којих пацијенти не захтевају постоперативну негу, већ се након дијагностике и оперативног лечења истог дана отпуштају на кућно лечење.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
02.03.2020
mp4 (122,45 MB)
Изјава министра Вулина
02.03.2020
mp4 (39,77 MB)
Изјава пуковника Мирослава Вукосављевића
02.03.2020
mp4 (92,48 MB)
Изјава пуковника Ивана Марјановића
02.03.2020
mp4 (41,08 MB)
Обилазак