Министарство одбране Републике Србије
 
21.02.2020.

Министар Вулин: Ремонт и модернизација четири авиона МиГ-29 Војске Србије у Белорусији одвија се квалитетно и по плану




У оквиру званичне посете Белорусији, министар одбране Александар Вулин са члановима делегације обишао је данас „558. авио ремонтни завод“ у Барановичима, у коме се врши генерални ремонт и модернизација четири авиона Војске Србије МиГ-29 које је Република Белорусија донирала Србији. О току ремонта и модернизације госте је упознао директор Завода Павел Пинигин.
Министар Вулин састао се током посете са првим замеником председника Државног војноиндустријског комитета Републике Белорусије и копредседником Заједничке српско-белоруске комисије за војнотехничку сарадњу генерал-мајором Игором Демиденком, са којим је разговарао о реализацији пројеката и послова у оквиру војнотехничке сарадње.
 
Након обиласка и састанка, Министар Вулин је изјавио да се све одредбе Техничког споразума постигнутог између председника Вучића и председника Лукашенка спроводе баш онако како што је предвиђено и као што је потписано.
- Када завршимо генерални ремонт наших летилица, можемо да кажемо да смо добили апарате којима је значајно продужен животни век и да ће још дуго моћи да чувају наше небо. Процес модернизације се изводи паралелно, припрема се све оно што је потребно да се инсталира на наше апарате и све се дешава у складу са роковима. О роковима никада не треба говорити, то је безбедносно питање, али оно што је сигурно - има ко да чува наше небо и можемо бити веома задовољни квалитетом радова који се овде испоручују. Наравно, наши пилоти и наши стручњаци ће врло брзо доћи да провере како је ово урађено, да изврше технички пријем и онда наставе даље - нагласио је министар Вулин.

Помоћник министра за материјалне ресурсе др Ненад Милорадовић изјавио је да је делегација Министарства одбране и Војске Србије, поред сагледавања напретка на ремонту и модернизацији авиона МиГ-29, данас са домаћинима размотрила реализацију и других пројеката у оквиру војнотехничке сарадње Србије и Белорусије.

- Министарство одбране Републике Србије и Државни комитет за војну индустрију Републике Белорусије у последње три године врло интензивно сарађују и на другим пројектима. Ми имамо Заједничку војнотехничку комисију која доста интензивно ради. Иницирано је више пројеката и овде смо могли да видимо напредак у реализацији пројеката који се тичу сарадње по питању беспилотних летилица, ремонта и модернизације ПВО технике, а у плану су још неки пројекти који ће бити реализовани у наредним месецима – рекао је Милорадовић.

Командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране генерал-мајор Душко Жарковић нагласио је да ремонтовани “мигови” много значе за Ратно ваздухопловство и Војску Србије.
- Увођењем авиона у оперативну употребу подићићемо ниву способности за контролу и заштиту ваздушног простора, као и могућности за извођење летачке обуке и свакако могућности за извођење операција – рекао је генерал Жарковић.

Генерални директор „558. авио ремонтног завода“ у Барановичима, Павел Пинигин изјавио је да је данас са министром Вулином и члановима делегације обишао све погоне, где су могли да виде како се одвија ремонт делова за авионе Војске Србије.

- Сви радови врше се у складу са уговорним обавезама, технолошком динамиком и техничком документацијом. Сва четири авиона Војске Србије су у процесу ремонта, раде се сви делови за авионе и врши се припрема комплетне документације. Очекујем да ће и први пробни летови бити извршени када је планирано, а онда ће уследити процедура предаје авиона Републици Србији – изјавио је директор Пинигин и додао да се у Заводу у Барановичима годишње изврши ремонт од 20 до 40 ваздухоплова.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.02.2020
mp4 (57,83 MB)
Изјава министра Вулина
21.02.2020
mp4 (56,72 MB)
Изјава помоћника министра Ненада Милорадовића
21.02.2020
mp4 (27,41 MB)
Изјава генерал-мајора Душка Жарковића
21.02.2020
mp4 (88,01 MB)
Изјава генералног директора Павела Пинигина
21.02.2020
mp4 (124,85 MB)
Посета ремонтном заводу