Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.02.2020.

Ministar Vulin: Remont i modernizacija četiri aviona MiG-29 Vojske Srbije u Belorusiji odvija se kvalitetno i po planu




U okviru zvanične posete Belorusiji, ministar odbrane Aleksandar Vulin sa članovima delegacije obišao je danas „558. avio remontni zavod“ u Baranovičima, u kome se vrši generalni remont i modernizacija četiri aviona Vojske Srbije MiG-29 koje je Republika Belorusija donirala Srbiji. O toku remonta i modernizacije goste je upoznao direktor Zavoda Pavel Pinigin.
Ministar Vulin sastao se tokom posete sa prvim zamenikom predsednika Državnog vojnoindustrijskog komiteta Republike Belorusije i kopredsednikom Zajedničke srpsko-beloruske komisije za vojnotehničku saradnju general-majorom Igorom Demidenkom, sa kojim je razgovarao o realizaciji projekata i poslova u okviru vojnotehničke saradnje.
 
Nakon obilaska i sastanka, Ministar Vulin je izjavio da se sve odredbe Tehničkog sporazuma postignutog između predsednika Vučića i predsednika Lukašenka sprovode baš onako kako što je predviđeno i kao što je potpisano.
- Kada završimo generalni remont naših letilica, možemo da kažemo da smo dobili aparate kojima je značajno produžen životni vek i da će još dugo moći da čuvaju naše nebo. Proces modernizacije se izvodi paralelno, priprema se sve ono što je potrebno da se instalira na naše aparate i sve se dešava u skladu sa rokovima. O rokovima nikada ne treba govoriti, to je bezbednosno pitanje, ali ono što je sigurno - ima ko da čuva naše nebo i možemo biti veoma zadovoljni kvalitetom radova koji se ovde isporučuju. Naravno, naši piloti i naši stručnjaci će vrlo brzo doći da provere kako je ovo urađeno, da izvrše tehnički prijem i onda nastave dalje - naglasio je ministar Vulin.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović izjavio je da je delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, pored sagledavanja napretka na remontu i modernizaciji aviona MiG-29, danas sa domaćinima razmotrila realizaciju i drugih projekata u okviru vojnotehničke saradnje Srbije i Belorusije.

- Ministarstvo odbrane Republike Srbije i Državni komitet za vojnu industriju Republike Belorusije u poslednje tri godine vrlo intenzivno sarađuju i na drugim projektima. Mi imamo Zajedničku vojnotehničku komisiju koja dosta intenzivno radi. Inicirano je više projekata i ovde smo mogli da vidimo napredak u realizaciji projekata koji se tiču saradnje po pitanju bespilotnih letilica, remonta i modernizacije PVO tehnike, a u planu su još neki projekti koji će biti realizovani u narednim mesecima – rekao je Miloradović.

Komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane general-major Duško Žarković naglasio je da remontovani “migovi” mnogo znače za Ratno vazduhoplovstvo i Vojsku Srbije.
- Uvođenjem aviona u operativnu upotrebu podićićemo nivu sposobnosti za kontrolu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i mogućnosti za izvođenje letačke obuke i svakako mogućnosti za izvođenje operacija – rekao je general Žarković.

Generalni direktor „558. avio remontnog zavoda“ u Baranovičima, Pavel Pinigin izjavio je da je danas sa ministrom Vulinom i članovima delegacije obišao sve pogone, gde su mogli da vide kako se odvija remont delova za avione Vojske Srbije.

- Svi radovi vrše se u skladu sa ugovornim obavezama, tehnološkom dinamikom i tehničkom dokumentacijom. Sva četiri aviona Vojske Srbije su u procesu remonta, rade se svi delovi za avione i vrši se priprema kompletne dokumentacije. Očekujem da će i prvi probni letovi biti izvršeni kada je planirano, a onda će uslediti procedura predaje aviona Republici Srbiji – izjavio je direktor Pinigin i dodao da se u Zavodu u Baranovičima godišnje izvrši remont od 20 do 40 vazduhoplova.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.02.2020
mp4 (57,83 MB)
Izjava ministra Vulina
21.02.2020
mp4 (56,72 MB)
Izjava pomoćnika ministra Nenada Miloradovića
21.02.2020
mp4 (27,41 MB)
Izjava general-majora Duška Žarkovića
21.02.2020
mp4 (88,01 MB)
Izjava generalnog direktora Pavela Pinigina
21.02.2020
mp4 (124,85 MB)
Poseta remontnom zavodu