Министарство одбране Републике Србије
 
30.12.2019.

Министар Вулин: Војска Србије је спремна за изазове захваљујући својој памети и знању
- Следећа година показаће резултате рада ове 2019. године која је за Војску Србије била година интензивног опремања, наоружавања, али и модернизације свега што је од претходника наслеђено и што је спашено од многих који су уништавали Војску Србије. Следеће године изаћи ћемо са многим од нових средстава – модернизованих, унапређених, која су у стању да одговоре и на изазове који се постављају и у нашем окружењу - изјавио је министар одбране Александар Вулин, који је у Центру за испитивање наоружања и војне опреме „Никинци“ присуствовао презентацији модернизованог борбеног возила пешадије БВП М-80А и опитном гађању из новог наоружања којим је то борбено возило опремљено.

Неке земље се ослањају на донације. Неке се ослањају на то шта ће им неко дати или чак за шта ће се и колико задужити да би купили неко модерно средство. Ми смо у стању да захваљујући нашој памети, нашем инжењерима, нашем улагању, од постојећих средстава створимо средства која могу у потпуности да парирају ономе што они или купују или добијају из донација – поручио је министар Вулин, додавши да ће Војска Србије увек бити у стању да предњачи и спремна да одговори на сваки изазов, док год има овакве инжењере и користи своје знање и своју памет.

Према речима в.д. помоћника министра за материјалне ресурсе Ненада Милорадовића, борбено возило пешадије БВП М-80А спада у једну од најважнијих, ако не и најважнију борбену платформу Копнене војске и његова модернизација једно је од приоритетних задатака развоја Војнотехничког института са Одбрамбеном индустријом Србије.

- Један од основних захтева за модернизацију је да се значајно повећа ниво балистичке заштите овог средства и да се повећа ватрена моћ – објашњава Милорадовић и додаје да је ради повећања балистичке заштите оклопног тела извршена потпуна реорганизација унутрашњег простора и елемената за смештај посаде возила, а као компензација услед повећања масе возила повећана је снага мотора.

Милорадовић је посебно истакао да је купола на возилу потпуно нове конструкције, са знатно већим нивоом балистичке заштите, снажнијим наоружањем, топом 30 мм, аутоматским бацачем граната 30 мм, фамилијом противоклопних ракета, радио вођених 2Т5 и жицом вођених модернизованих "Маљутки" 2Ф и 2Т. Како додаје, купола је опремљена потпуно новим оптоелектронским системом са термовизијском камером великог домета.

Пуковник Звонко Марић из Управе за планирање и развоје Генералштаба Војске Србије истиче три основна разлога због којих је Војска Србије Војнотехничком институту испоставила захтев за модернизацију борбеног возила пешадије БВП М-80А.

- Први разлог је зато што се у Копненој војсци налази  респектабилан број оваквих средстава и Копнена војска полаже велике наде у ова средства у будућности. Други задатак је да се значајно унапреде борбене способности овог возила, чиме би се превазишао технолошки јаз између генерација наоружања, а сведоци смо да се земље у окружењу такође наоружавају или модернизују са оваквим или сличним средствима, што би био трећи разлог зашто се све ово дешава – истиче пуковник Марић.

По завршетку приказа модернизованог борбеног возила пешадије и опитног гађања топом 30 мм из нове куполе којом је возило опремљено, реализовани су и налети авиона „орао“, који је, такође, у фази модернизације.

Данашњем обиласку на полигону „Никинци“ присуствовали су и начелник Управе за планирање и развоје Генералштаба бригадни генерал Милан Поповић, директор Техничког опитног центра пуковник Слободан Илић и директор Војнотехничког института пуковник Бојан Павковић.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
30.12.2019
mp4 (79,2 MB)
Изјава министра Вулина
30.12.2019
mp4 (176,52 MB)
Изјава Ненада Милорадовића
30.12.2019
mp4 (52,16 MB)
Изјава пуковника Звонка Марића
30.12.2019
mp4 (111,77 MB)
Приказ средстава