Министарство одбране Републике Србије
 
17.12.2019.

Министар Вулин: Војска Србије наставиће опремање најсавременијим системима




Министар одбране Александар Вулин, у пратњи заменика начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајора Петра Цветковића присуствовао је данас на Пасуљанским ливадама обуци у гађању са оклопног борбеног возила "лазар 3", које су реализовали припадници 21. пешадијског батаљона Друге бригаде копнене војске.

- Војска Србије опрема се најсавременијим системима, а увек смо посебно срећни и посебно поносни кад су ти системи плод наше памети и наше производње. "Лазар 3" је оклопно борбено возило пешадије које задовољава све светске критеријуме и које нам је заиста неопходно - истакао је министар Вулин.


У наредној години Војска Србије наставиће да се опрема најсавременијим системима, најавио је министар Вулин, додавши да ће се посебно водити рачуна о производима домаће индустрије и да ће "лазар 3" у још  већем броју него сада постати део наоружања Војске Србије.

Према речима потпоручника Немање Ивановића, командира вода у 21. пешадијском батаљону, гађање изведено на Пасуљанским ливадама врхунац је обуке у управљању ОБВТ "лазар 3", која је у протекле три недеље делом реализована и у бази Југ, на полигону "Боровац".

- У претходне три недеље реализовали смо обуку на оклопном борбеном возилу транспортеру "лазар 3" у 41. пешадијском батаљону Четврте бригаде копнене војске. Возило "лазар 3" је савремено и може да стане раме уз раме са возилима најсавременије опремљених армија света - рекао је поручник Ивановић.

Десетар Никола Марић из 21. пешадијског батаљона посебно је истакао ватрену моћ возила "лазар 3", опремљеног митраљезом 12,7 мм М15.

- Из мог угла, као нишанџије, могу да кажем да је митраљез 12,7 мм прецизан и поуздан. Резултати данашњег гађања били су одлични, а увежбавање на овим средствима наставићемо и по завршетку обуке - наглашава десетар Марић.

Данашњој обуци у гађању на Пасуљанским ливадама присуствовали су и заменик команданта Копнене војске бригадни генерал Владета Балтић, командант Четврте бригаде копнене војске бригадни генерал Слободан Стопа и начелник Управе за обуку и доктрину бригадни генерал Жељко Петровић.

Оклопно борбено возило точкаш "лазар 3", формулe погона 8x8, обухвата врло модеран приступ оклопне заштите, покретљивости, ватрене моћи и могућности дуготрајне борбе у сукобима различитог интензитета. "Лазар 3" посeдујe високо софистицирану модуларну балистичку заштиту, а број чланова посадe зависи од мисијe и наоружања којим јe возило опрeмљeно.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
17.12.2019
mp4 (39,61 MB)
Изјава министра Вулина
17.12.2019
mp4 (34,72 MB)
Изјава потпоручника Ивановића
17.12.2019
mp4 (18,36 MB)
Изјава десетара Марића
17.12.2019
mp4 (93,77 MB)
Гађање из "лазара 3"