Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
17.12.2019.

Ministar Vulin: Vojska Srbije nastaviće opremanje najsavremenijim sistemima




Ministar odbrane Aleksandar Vulin, u pratnji zamenika načelnika Generalštaba Vojske Srbije general-majora Petra Cvetkovića prisustvovao je danas na Pasuljanskim livadama obuci u gađanju sa oklopnog borbenog vozila "lazar 3", koje su realizovali pripadnici 21. pešadijskog bataljona Druge brigade kopnene vojske.

- Vojska Srbije oprema se najsavremenijim sistemima, a uvek smo posebno srećni i posebno ponosni kad su ti sistemi plod naše pameti i naše proizvodnje. "Lazar 3" je oklopno borbeno vozilo pešadije koje zadovoljava sve svetske kriterijume i koje nam je zaista neophodno - istakao je ministar Vulin.


U narednoj godini Vojska Srbije nastaviće da se oprema najsavremenijim sistemima, najavio je ministar Vulin, dodavši da će se posebno voditi računa o proizvodima domaće industrije i da će "lazar 3" u još  većem broju nego sada postati deo naoružanja Vojske Srbije.

Prema rečima potporučnika Nemanje Ivanovića, komandira voda u 21. pešadijskom bataljonu, gađanje izvedeno na Pasuljanskim livadama vrhunac je obuke u upravljanju OBVT "lazar 3", koja je u protekle tri nedelje delom realizovana i u bazi Jug, na poligonu "Borovac".

- U prethodne tri nedelje realizovali smo obuku na oklopnom borbenom vozilu transporteru "lazar 3" u 41. pešadijskom bataljonu Četvrte brigade kopnene vojske. Vozilo "lazar 3" je savremeno i može da stane rame uz rame sa vozilima najsavremenije opremljenih armija sveta - rekao je poručnik Ivanović.

Desetar Nikola Marić iz 21. pešadijskog bataljona posebno je istakao vatrenu moć vozila "lazar 3", opremljenog mitraljezom 12,7 mm M15.

- Iz mog ugla, kao nišandžije, mogu da kažem da je mitraljez 12,7 mm precizan i pouzdan. Rezultati današnjeg gađanja bili su odlični, a uvežbavanje na ovim sredstvima nastavićemo i po završetku obuke - naglašava desetar Marić.

Današnjoj obuci u gađanju na Pasuljanskim livadama prisustvovali su i zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, komandant Četvrte brigade kopnene vojske brigadni general Slobodan Stopa i načelnik Uprave za obuku i doktrinu brigadni general Željko Petrović.

Oklopno borbeno vozilo točkaš "lazar 3", formule pogona 8x8, obuhvata vrlo moderan pristup oklopne zaštite, pokretljivosti, vatrene moći i mogućnosti dugotrajne borbe u sukobima različitog intenziteta. "Lazar 3" poseduje visoko sofisticiranu modularnu balističku zaštitu, a broj članova posade zavisi od misije i naoružanja kojim je vozilo opremljeno.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
17.12.2019
mp4 (39,61 MB)
Izjava ministra Vulina
17.12.2019
mp4 (34,72 MB)
Izjava potporučnika Ivanovića
17.12.2019
mp4 (18,36 MB)
Izjava desetara Marića
17.12.2019
mp4 (93,77 MB)
Gađanje iz "lazara 3"