Министарство одбране Републике Србије
 
12.11.2019.

Министар Вулин: Запослење за 100 радника у погону "Јумка" у Дрвару



Министар одбране Александар Вулин и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик обишли су данас у Дрвару радове на изградњи погона фабрике за производњу тканине, конфекције и трикотаже „Јумко“ из Врања, у коме ће у наредном периоду бити запослено 100 радника.

Како је након обиласка министар Вулин истакао, сви Срби, без обзира где живе, треба да знају да докле год Александар Вучић води Републику Србију, Србија ће бринути о њима, а сваки Србин, где год да живи, биће помогнут и заштићен и економски и дипломатски и на сваки други начин.

- Председник Вучић ме је замолио да обиђем радове и да му поднесем извештај докле се стигло, уз апсолутно очекивање да ће се његова реч као и увек испоштовати, а то значи да ће овај погон бити отворен до Нове године. Сто грађана Дрвара, сто људи у Дрвару имаће егзистенцију, посао, њихова деца и они ће имати разлога да верују у будућност и да остану на огњишту где су рођени. Одавде су их терали и камом и јамом, време је да се врате, време је да остану и да знају да ће Србија бити уз њих где год да живе – нагласио је министар Вулин.

Према његовим речима, Србија, као свој спољнополитички приоритет, на прво место ставља Републику Српску, али исто тако и Србе где год да они живе, па и Србе који живе у Федерацији Босне и Херцеговине.

- Њима је помоћ потребна, а ми смо ту да помогнемо. Влада Републике Србије, Министарство одбране као ресорно за предузеће „Јумко“, учиниће све да се овде не само отвори погон, већ да се повећава број запослених, да више радимо, да стварамо и верујем да нико у овоме не може да нађе ни једну лошу ствар и да нико не може да има злу намеру према Републици Србији, према председнику Вучићу, Милораду Додику и свима који су дошли овде да дају хлеб за сто породица. Волео бих да не чујем ни један негативан коментар, јер ови људи заслужују да им се помогне, заслужују да им се да хлеб и надам се да их неће пребројавати по националности ни зашто је стигао тај хлеб из Србије, већ да ће сви бити обрадовани и поносни што ће сто породица имати решену егзистенцију – нагласио је министар Вулин додајући да је председник Вучић дао реч и да ће та реч бити испуњена.

Српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик истакао је да је данас са министром Вулином могао да се увери да се радови одвијају интензивно, што гарантује да завршетак радова бити до прописаног рока.

- Захваљујем се пре свега председнику Вучићу и Србији која показује своју пажњу, министру Вулину који даје динамику у многим пројектима које су подржали и у Републици Српској, а сада и у ове четири општине. И ово није једино, Влада Републике Србије већ је уплатила милион конвертибилних марака помоћи општини за решавање комуналних и инфраструктурних проблема, а Влада Републике Српске ће у четвртак или петак уплатити 200 хиљада конвертибилних марака за вртић овде, што је раније обећано – нагласио је Милорад Додик додајући да се уз сву помоћ долази и до новог квалитета, а то је отварање нових радних места у Дрвару, што је важна вест не само за Дрвар већ и читаву Босну и Херцеговину.

Генерални директор врањског „Јумка” Бранислав Трајковић истакао је да је након посете председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића у септембру, одлучено да та фабрика отвори погон у Дрвару, који ће запослити сто радника. Он је, такође, истакао да је конкурс расписан, јавило се триста заинтересованих радника и до краја новембра биће извршен пријем радника. Како је најавио, 20. децембра биће званично отварање погона, а обуку ће вршити техничари, инжињери и технолози из врањске фабрике „Јумко“.

Говорећи о важности отварања овог погона за тај крај, начелница Дрвара Душица Рунић изразила је захвалност за сву подршку коју је до сада Република Србија и Република Српска пружила тој општини, јер постоји нада за опстанак и останак људи на овим просторима.

Пре обиласка радова на месту будуће фабрике, министар Вулин и српски члан Председништва Босне и Херцеговине Додик састали су се са начелницом Дрвара Душицом Рунић, са којом су разговарали о унапређењу сарадње.

Отварање Јумковог погна део је помоћи коју је Србија наменила општини Дрвар након посете председника Републике Србије и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића у септембру.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
12.11.2019
mp4 (167,77 MB)
Изјава министра Вулина
12.11.2019
mp4 (61,76 MB)
Изјава Милорада Додика
12.11.2019
mp4 (49,59 MB)
Изјава Бранислава Трајковића
12.11.2019
mp4 (25,39 MB)
Изјава Душице Рунић
12.11.2019
mp4 (97,45 MB)
Састанак и обилазак