Министарство одбране Републике Србије
 
25.10.2019.

Заједничка тактичка вежба „Словенски штит 2019“




 Председник Вучић: Драстично ојачавамо наше војне капацитете

- Данас смо имали јединствену прилику да видимо како функционише дивизион „С 400“ и да видимо како „Панцир С“ функционише. Као што знате, један систем „Панцир С“ смо купили, наручили и ми га ускоро очекујемо у нашој земљи. Фантастичан систем, који гађа све летеће објекте, посебно дронове и крстареће ракете на даљини до 80 километара, све види и врло је тешко ометати њихов радар, јер имају много разноврсних шифри и много различитих приступа. Наши људи су пресрећни, обучавају се и ја очекујем да у наредних месец или два, они могу и на таквим крстарећим ракетама и на малим беспилотним летелицама, које су веома опасне за противавионске системе да покажу своје убитачно дејство на вежби у Србији. Што се тиче система „С 400“ – када бисмо имали два дивизиона „С 400“, нико никада не би надлетао Србију и не би ни помислио да надлеће Србију - истакао је председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, који је у пратњи министра одбране Александра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Милана Мојсиловића, присуствовао Дану високих званица у оквиру вежбе „Словенски штит 2019“ на аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић“ на Батајници.

Председник је нагласио да ми немамо „С 400“, али, како је додао, срећни смо што можемо да видимо како то изгледа.

- На 600 километара видите све, гађате већ на 380 километара и није случајно најбољи систем на свету. Ја нисам веровао, а видео сам малопре како нам је мање од пет минута било потребно, да уништимо све циљеве, 14 авио формација је нападало Републику Србију и у правом смислу, они су обележавали циљеве и уништавали. Интересантно је да једна ракета, када гађате, је негде око 0,98, значи 98 одсто погађа тај циљ, а они обично испаљују две на један циљ, а ту је 99,99 одсто и ту нема промашаја – истакао је председник Вучић.

Говорећи о систему „Панцир С“, председник Вучић је нагласио да он, такође, фантастично погађа, са прецизношћу од око 95 одсто.

- Реч је о страшним оруђима. Када  људи питају да ли бисмо волели – волели бисмо ми у овом тренутку, једино кад би нам Руси оставили, другачије не можемо себи да приуштимо „С 400“. То су системи који вам гарантују безбедност и сигурност за ваш народ и за вашу земљу, за генерације које долазе и ако то себи једног дана будемо могли себи да приуштимо, моћи ћемо, али драматично ојачавамо и ја сам захвалан нашим руским пријатељима што то примећују – нагласио је председник Вучић.

Према његовим речима, драстично ојачавамо наше војне капацитете и иако смо мала земља, и даље смо недовољно јаки, али смо многоструко јачи него што смо били.

- Са „Панциром“ који долази то су велике ствари за нас. Молим вас да погледате српске војнике да видите како су насмејани и колико су срећни због свега што су видели. А око „С 400“, када смо ушли у кабину - одатле браните целу земљу. Невероватна моћ, невероватна снага и ја честитам још једном и нашим руским пријатељима што су успели да такве системе створе и ми много учимо од њих, много тога смо научили. Срећан сам што смо данас могли да видимо и бригадног генерала Тиосава Јанковића, који је био на тамо на обуци, који много тога зна и који је много важан за успостављање ових система и њихово деловање овде на територији Републике Србије – поручио је председник Вучић истичући да тако нешто није видео никада у животу, иако је био на стратешким војним аеродромима недалеко од Москве.

Председник Вучић је, у пратњи министра Вулина и начелника Генералштаба Војске Србије генерала Мојсиловића, обишао Команду вежбе, где је био у прилици да види радарску слику ситуације у ваздушном простору, а где му је рапорт предао руководилац вежбе командант 250. ракетне бригаде за противваздухопловна дејства РВ и ПВО бригадни генерал Тиосав Јанковић.

Након тога, Председник Вучић обишао је и положаје артиљеријско-ракетног система за ПВД „Панцир С 1“ и „С 400“ и ракетног система за ПВД „С 400“, где су му послуге на системима демонстрирале опретивни рад система у реалној ситуацији, у оквиру заједничке тактичке вежбе са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“, на којој су уз средства Војске Србије, коришћени и и поменути ракетни системи ПВО из састава Ваздушно-космичких снага Руске Федерације.

Заменик команданта Ваздушно-космичких снага Руске Федерације генерал-потпуковник Јуриј Николајевич Грехов, уручио је председнику Вучићу на крају обиласка, макету система „Панцир С1“, поводом извођења заједничке вежбе.

Обиласку су присуствовали и командант Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране Војске Србије генерал-мајор Душко Жарковић, припадници Министарства одбране и Војске Србије, као, командант ПВО снага Руске Федерације генерал-мајор Сергеј Викторович Бабаков и пуковник Андреј Вјачеславович Дугин представник ПВО центра војне академије „Жуков“.

Заједничка тактичка вежба са бојним гађањем ракетних јединица ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације „Словенски штит 2019“ одржава се на територији Републике Србије. Циљ вежбе је образовање и употреба заједничке групације ПВО Војске Србије и Ваздушно-космичких снага Руске Федерације у противваздухопловној одбрани територије и снага војске од извиђања и дејства непријатеља из ваздушног простора, као и обучавање и увежбавање команди и јединица за припрему и извођење операције ПВО.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
25.10.2019
mp4 (421,13 MB)
Изјава председника Републике Александра Вучића
25.10.2019
mp4 (252,15 MB)
Обилазак