Министарство одбране Републике Србије
 
21.10.2019.

На Сајму књига одржана трибина „Концепт тоталне одбране у савременим условима“




Другог дана на 64. Међународном сајму књига у Београду, на штанду Министарства одбране и Војске Србије одржана је прва трибина, и то на тему „Концепт тоталне одбране у савременим условима“. На трибини су говорили државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, генерал у пензији Видосав Ковачевић, адмирал у пензији Бошко Антић, пуковник др Дејан Стојковић из Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране и потпуковник Жарко Стојковић из Управе за обавезе одбране Сектора за цивилну одбрану и припреме за одбрану.
 
Поздравивши све присутне у име министра одбране Александра Вулина и захваливши се организаторима трибине на доприносу у представљању система одбране на овогодишњем Сајму књига, не само кроз издаваштво, већ и кроз приближавање широј јавности свега онога што се ради у Министарству одбране управо кроз овакве активности, државни секретар Живковић истакао је да концепт тоталне одбране није новина овог времена, али да јесте неопходан.
 
- Из дуге историје људског друштва познато је да онај ко се брани мора да ангажује све капацитете да би одбранио своје виталне вредности. Као што знамо из историје Србије у 20. веку, од балканских ратова, током Првог светског рата, до одбране током НАТО агресије 1999. године биле су ангажоване све вредности, капацитети и ресурси друштва у свим формама и под различитим називима. Највећи број држава развија системе који ангажују све системе друштва и државе у отклањању ризика за своје вредности што нам указује на то да је концепт тоталне одбране изузетно важан – поручио је државни секретар Живковић.
 
Бошко Антић је одговарајући на питање како се концепт тоталне одбране у последњем сукобу 1999. године показао на делу нагласио да је само тоталном одбраном „било могуће остварити да агресор, упркос до тада невиђеном распореду непријатељских снага не оствари своје циљеве - да за кратко време уништи Војску Југославије и тиме напредује ка остварењу крајњег циља – несметаном проласку ка Евроазији и Русији“ те нагласио да је овај концепт у савременим условима неопходан.
 
Говорећи о искуствима других земаља на овом пољу, пуковник Стојковић поручио је да концепт тоталне одбране користе бројне земље већ дужи низ година и да као такав он није новина.
 
- Најчешћи разлози због којих се нека земља опредељује да користи концепт тоталне одбране јесте њен геополитички и геостратешки положај, њена традиција и историја. Овај концепт најчешће примењују мале земље с ограниченим људским ресурсима и материјалним капацитетима и управо тај концепт обезбеђује њихов суверенитет, слободу и независност – оценио је пуковник Стојковић наводећи да су међу земљама које примењују концепт тоталне одбране Шведска, Финска, Норвешка, Швајцарска па чак и Сингапур.
 
Потпуковник Жарко Стојковић истакао је да тотална одбрана укључује војну и цивилну одбрану.
 
- Безбедност друштва и одбрана друштва није задатак војних снага, већ је то задатак и обавеза свих и то је оно што се промовише кроз теме из области одбране и заштите које су од прошле године поново добиле место у наставном плану и програму средњих школа – закључио је потпуковник Стојковић, а са оценом да је офанзива неизоставан део сваке одбране сложио се и Видосав Ковачевић.
 
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.10.2019
mp4 (150,06 MB)
Трибина