Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
21.10.2019.

Na Sajmu knjiga održana tribina „Koncept totalne odbrane u savremenim uslovima“




Drugog dana na 64. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, na štandu Ministarstva odbrane i Vojske Srbije održana je prva tribina, i to na temu „Koncept totalne odbrane u savremenim uslovima“. Na tribini su govorili državni sekretar u Ministarstvu odbrane Aleksandar Živković, general u penziji Vidosav Kovačević, admiral u penziji Boško Antić, pukovnik dr Dejan Stojković iz Uprave za strategijsko planiranje Sektora za politiku odbrane i potpukovnik Žarko Stojković iz Uprave za obaveze odbrane Sektora za civilnu odbranu i pripreme za odbranu.
 
Pozdravivši sve prisutne u ime ministra odbrane Aleksandra Vulina i zahvalivši se organizatorima tribine na doprinosu u predstavljanju sistema odbrane na ovogodišnjem Sajmu knjiga, ne samo kroz izdavaštvo, već i kroz približavanje široj javnosti svega onoga što se radi u Ministarstvu odbrane upravo kroz ovakve aktivnosti, državni sekretar Živković istakao je da koncept totalne odbrane nije novina ovog vremena, ali da jeste neophodan.
 
- Iz duge istorije ljudskog društva poznato je da onaj ko se brani mora da angažuje sve kapacitete da bi odbranio svoje vitalne vrednosti. Kao što znamo iz istorije Srbije u 20. veku, od balkanskih ratova, tokom Prvog svetskog rata, do odbrane tokom NATO agresije 1999. godine bile su angažovane sve vrednosti, kapaciteti i resursi društva u svim formama i pod različitim nazivima. Najveći broj država razvija sisteme koji angažuju sve sisteme društva i države u otklanjanju rizika za svoje vrednosti što nam ukazuje na to da je koncept totalne odbrane izuzetno važan – poručio je državni sekretar Živković.
 
Boško Antić je odgovarajući na pitanje kako se koncept totalne odbrane u poslednjem sukobu 1999. godine pokazao na delu naglasio da je samo totalnom odbranom „bilo moguće ostvariti da agresor, uprkos do tada neviđenom rasporedu neprijateljskih snaga ne ostvari svoje ciljeve - da za kratko vreme uništi Vojsku Jugoslavije i time napreduje ka ostvarenju krajnjeg cilja – nesmetanom prolasku ka Evroaziji i Rusiji“ te naglasio da je ovaj koncept u savremenim uslovima neophodan.
 
Govoreći o iskustvima drugih zemalja na ovom polju, pukovnik Stojković poručio je da koncept totalne odbrane koriste brojne zemlje već duži niz godina i da kao takav on nije novina.
 
- Najčešći razlozi zbog kojih se neka zemlja opredeljuje da koristi koncept totalne odbrane jeste njen geopolitički i geostrateški položaj, njena tradicija i istorija. Ovaj koncept najčešće primenjuju male zemlje s ograničenim ljudskim resursima i materijalnim kapacitetima i upravo taj koncept obezbeđuje njihov suverenitet, slobodu i nezavisnost – ocenio je pukovnik Stojković navodeći da su među zemljama koje primenjuju koncept totalne odbrane Švedska, Finska, Norveška, Švajcarska pa čak i Singapur.
 
Potpukovnik Žarko Stojković istakao je da totalna odbrana uključuje vojnu i civilnu odbranu.
 
- Bezbednost društva i odbrana društva nije zadatak vojnih snaga, već je to zadatak i obaveza svih i to je ono što se promoviše kroz teme iz oblasti odbrane i zaštite koje su od prošle godine ponovo dobile mesto u nastavnom planu i programu srednjih škola – zaključio je potpukovnik Stojković, a sa ocenom da je ofanziva neizostavan deo svake odbrane složio se i Vidosav Kovačević.
 
 
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
21.10.2019
mp4 (150,06 MB)
Tribina