Министарство одбране Републике Србије
 

ХРОНИКА САЈМА, понедељак, 21. октобар





Трибина о новинама у концепту обуке становништва за одбрану земље

Трибином „Новине у концепту обуке становништва за одбрану земље“ започео је садржајан програм који очекује посетиоце штанда Министарства одбране и Војске Србије, на 64. Међународном сајму књига у Београду.
 
Начелник Управе за обавезе одбране пуковник Драган Котарлић, са сарадницима, упознао је присутне с новинама у систему одбране, које се тичу теме којом се та организациона целина бави.
Говорећи о историјату промена концепта одбране, подсетио је на одлуку Скупштине Републике Србије о обавези служења војног рока, и обавези увођења у војну евиденцију и служења у резервном саставу.

– Почели смо размишљати о увођењу новина којима бисмо се приближили циљној групи, за војску способних младих људи, необучених за увођење у резервни састав – рекао је пуковник Котарлић и додао да је Управа, са Генералштабом Војске Србије, разрадила нови концепт крајем 2017. године.
 
Реализација је отпочела је 2018. године, током које је било више партија лица у резервном саставу, старијих од 30 година, који нису служили војни рок, а преведени су у резервни састав и они су прошли кроз тронедељну основну обуку у основним центрима за обуку Војске Србије, у Сомбору, Ваљеву и Лесковцу. 
 
Говорећи о ученицима средњих школа, пуковник Котарлић је рекао да је након исцрпне анализе утврђен концепт који чини 11 тема и који је предложен Министарству просвете.
 
– У децембру 2018. године, министар просвете је свим директорима препоручио да спроводе ту нашу иницијативу увођења обавезних садржаја из система одбране – што је било први пут после више од 25 година да се Војска, макар на мала врата, враћа у систем образовања – рекао је начелник Управе за обавезе одбране.
 
На трибини „Новине у концепту обуке становништва за одбрану земље“, говорили су и потпуковник Здравко Дураковић из Управе за обавезе одбране и потпуковник Милан Крсмановић и Слађана Ерић из Одељењa за обучавање грађана Сектора за цивилну одбрану и припреме одбране.

Промоција монографије „Спомен-собе у Министарству одбране и Војсци Србије - огледало историје и традиције 1804-1918“

Промоција издања Медија центра „Одбрана“, на 64. Међународном сајму књига у Београду, започела је представљањем монографије „Спомен-собе у Министарству одбране и Војсци Србије -  огледало историје и традиције 1804-1918", објављене на српском, руском и француском језику.

Дело, које потписују потпуковник др Миљан Милкић, потпуковник др Далибор Денда, др Маријана Мраовић и Маријана Јовелић, сликом и речју приказује како припадници Министарства одбране и Војске Србије чувају и вреднују српске војничке традиције и успомене на људе и догађаје из наше војничке прошлости.

У вредновању традиција које одржавају континуитет државног и војничког организовања српског народа, велики значај имају спомен-собе, у јединицама и установама Војске Србије, које су отворене за јавност и формиране уз помоћ кустоса Војног музеја. Представљена монографија доноси приказ 34 спомен-собе.

Говорећи о основној замисли књиге, пуковник Стевица Kарапанџин, директор Медија центра „Одбрана“ и члан Уређивачког колегијума издања, истакао је да је реч о својеврсном покретању културе сећања, јер „само онај ко поштује и познаје своју прошлост може да се одреди у садашњости и да планира будућност“.

- У тој обнови културе сећања, на првом месту су спомен-собе, као природни носиоци те културе иако су оне само мањи део места где се негују српске војничке традиције. Наш рад на монографији поделили смо на две етапе. Њеним објављивањем је завршена прва, која се састојала у томе да се у идентитет састава Министарства одбране и Војске Србије, који имају спомен-собе, уграде српске војничке традиције из Првог светског рата - рекао је пуковник Kарапанџин и подсетио да је монографија свечано представљена на Дан примирја у Првом светском рату, 2018. године у некадашњем Ратничком дому.

Он је додао да ће друга етапа бити далеко свеобухватнија, а идеја је да се са повезивањем српских војничких традиција и њиховим уграђивањем у идентитет постојећих састава иде према свим периодима српске војне историје, уз равноправни однос према сваком.

– Циљ је и то да се број спомен-соба увећава па се надамо да ће сваки састав који има спомен-собу, радити сопствену монографију, јер ће имати дефинисане критеријуме. Радећи на овом делу и те како смо могли видети да је Војска Србије, осим што је непосредни наследник јунака из наших славних периода, у етичком смислу - слика свих српских војски кроз историју. У онтолошкошком смислу она је и икона небеске војске због јеванђелске спремности за жртву српског војника, кроз целокупну историју - закључио је директор Медија центар „Одбрана“, пуковник Стевица Kарапанџин.

Весна Балтић из Управе за односе с јавношћу Министарства одбране, која је била у радном тиму за израду монографије, рекла је да је за то дело веома значајно „када кажемо спомен-соба, у Министарству одбране и Војсци Србије, то слободно можемо да преведемо са нечим што бисмо назвали мали музеј“.

- Реч је о једном обиљу артефаката, што музејске, што архивске грађе, међу којима ће неки засигурно имати статус културног добра, а неки већ сад имају статус добра која уживају претходну заштиту.

Она је рекла и да је оно што је веома значајно за Министарство одбране и за Војску Србије то што су спомен-собе места где се преплићу култура и традиција, које су незаобилазни део нашег идентитета.

Да монографија представља комплексан истраживачки и ауторски пројекат, рекла је др Маријана Мраовић из Војног архива, један од аутора.

– Припрема нашег истраживачког тима за одабир архивске грађе и фотографија захтевао је испуњавање више сложених корака и остваривање увида у постојеће историјске материјалне артефакте и друге материјале, које већ садрже постојеће спомен-собе и њихови огранци. Имали смо низ састанака и остварили смо изузетну сарадњу са институцијама ван система одбране, а посебно централним и локалним архивима и музејима – рекла је Маријана Мраовић и додала да је истраживачки тим презентовао садржину, историјат и традицију сваке спомен-собе понаособ.

– Циљ је био да спомен-собе буду приказане кроз утемељене историјске чињенице, поткрепљене и архивским документима и релевантним фото материјалом као и музеалијама, и у томе смо успели, рекла је коауторка монографије „Спомен-собе у Министарству одбране и Војсци Србије“.

Tреће издање спомен књиге „Јунаци отаџбине“

Другог дана 64. Међународног сајма књига у Београду на штанду Министарства одбране и Војске Србије под слоганом „Памтимо књигом“, међу првим промовисаним делима ове године, представљено је треће допуњено издање спомен књиге „Јунаци отаџбине“ чији је издавач Медија центар „Одбрана“. О делу, али и о сећањима на трагичне године српске историје говорили су начелник Управе за традицију, стандард и ветеране пуковник Душко Шљиванчанин и начелник Центра за основну полицијску обуку у Сремској Каменици пуковник Желимир Мрдаљ из Министарства унутрашњих послова.
 
Пуковник Шљиванчанин, који је 1999. године био на дужности команданта 53. граничног батаљона на Косову и Метохији, открио је да је спомен књига „Јунаци отаџбине“ дело којем се редовно враћа.
- Ову књигу држим на столу и бар једном недељно је прелиставам. У марту и септембру, у време када је моја јединица преживела највећа страдања и губитке, читам је свакодневно. Много пута сам тражио адекватан израз којим бих пренео моја осећања гледајући те странице, али у томе нисам успео, све док нисам чуо цитат наше глумице Мире Бањац која је размишљајући о преминулом глумцу Маринку Маџгаљу поручила „Срамота ме је што сам жива, док гледам како младост одлази“. Верујте ми да се понекад и ја тако осећам размишљајући о свима који су страдали тих несрећних година – поручио је пуковник Шљиванчанин, додајући да значај овог дела није само у томе да сачува успомену на пале борце током 1998. и 1999. године, већ је она и историјско сведочанство, будући да се, како је то он рекао, о сваком датуму, слици и погинулом припаднику који се нашао на њеним страницама може испричати посебна прича.
 
Пуковник Желимир Мрдаљ који је 1998. био припадник Специјалне антитерористичке јединице поручио је да је спомен књига „Јунаци отаџбине“ више од једноставне збирке имена и биографија.
 
- Свако име које је забележено у књизи носи неку своју причу, судбину и успомену код свих нас који смо учествовали у овим догађајима. На тај начин чувамо успомену на све оне који више нису са нама, а „Јунаци отаџбине“ још једно су средство за остваривање тог циља – рекао је пуковник Мрдаљ.
 
У години обележавања две деценије од НАТО агресије организоване су бројне манифестације, а Медија центар „Одбрана“, на предлог министра одбране, приступио је изради трећег издања спомен књиге. Књига „Јунаци отаџбине“ чува успомену на припаднике Војске и МУП-а чију пожртвованост и несебичну жртву – животе које су дали за слободу земље и народа не сме прекрити заборав.
 
У трећем издању спомен књиге први пут на једном месту објављене су 33 биографије са фотографијама припадника безбедносних снага који су изгубили живот током службе у Копненој зони безбедности, до децембра 2001. године, као Четврто поглавље.
 
Промоција едиције „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“


У наставку сајамског дана промовисана је и едиција „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“, а о књизи су говорили генерал-мајор у пензији Лука Кастратовић, генерал-потпуковник у пензији Миломир Миладиновић, затим генерал-мајор у пензији Радован Томановић и адмирал у пензији Бошко Томић подсетивши све присутне на важност тога да се делима попут овог као опомена и поука чува сећање на 1999. годину и подухвате Војске Југославије у одбрани земље од НАТО агресора.

Трибина „Концепт тоталне одбране у савременим условима“

Другог дана на 64. Међународном сајму књига у Београду, на штанду Министарства одбране и Војске Србије одржана је прва трибина, и то на тему „Концепт тоталне одбране у савременим условима“. На трибини су говорили државни секретар у Министарству одбране Александар Живковић, генерал у пензији Видосав Ковачевић, адмирал у пензији Бошко Антић, пуковник др Дејан Стојковић из Управе за стратегијско планирање Сектора за политику одбране и потпуковник Жарко Стојковић из Управе за обавезе одбране Сектора за цивилну одбрану и припреме за одбрану.

Поздравивши све присутне у име министра одбране Александра Вулина и захваливши се организаторима трибине на доприносу у представљању система одбране на овогодишњем Сајму књига, не само кроз издаваштво, већ и кроз приближавање широј јавности свега онога што се ради у Министарству одбране управо кроз овакве активности, државни секретар Живковић истакао је да концепт тоталне одбране није новина овог времена, али да јесте неопходан.

- Из дуге историје људског друштва познато је да онај ко се брани мора да ангажује све капацитете да би одбранио своје виталне вредности. Као што знамо из историје Србије у 20. веку, од балканских ратова, током Првог светског рата, до одбране током НАТО агресије 1999. године биле су ангажоване све вредности, капацитети и ресурси друштва у свим формама и под различитим називима. Највећи број држава развија системе који ангажују све системе друштва и државе у отклањању ризика за своје вредности што нам указује на то да је концепт тоталне одбране изузетно важан – поручио је државни секретар Живковић.
 
Бошко Антић је одговарајући на питање како се концепт тоталне одбране у последњем сукобу 1999. године показао на делу нагласио да је само тоталном одбраном „било могуће остварити да агресор, упркос до тада невиђеном распореду непријатељских снага не оствари своје циљеве - да за кратко време уништи Војску Југославије и тиме напредује ка остварењу крајњег циља – несметаном проласку ка Евроазији и Русији“ те нагласио да је овај концепт у савременим условима неопходан.
Говорећи о искуствима других земаља на овом пољу, пуковник Стојковић поручио је да концепт тоталне одбране користе бројне земље већ дужи низ година и да као такав он није новина.
 
- Најчешћи разлози због којих се нека земља опредељује да користи концепт тоталне одбране јесте њен геополитички и геостратешки положај, њена традиција и историја. Овај концепт најчешће примењују мале земље с ограниченим људским ресурсима и материјалним капацитетима и управо тај концепт обезбеђује њихов суверенитет, слободу и независност – оценио је пуковник Стојковић наводећи да су међу земљама које примењују концепт тоталне одбране Шведска, Финска, Норвешка, Швајцарска па чак и Сингапур.
 
Потпуковник Жарко Стојковић истакао је да тотална одбрана укључује војну и цивилну одбрану.
 
- Безбедност друштва и одбрана друштва није задатак војних снага, већ је то задатак и обавеза свих и то је оно што се промовише кроз теме из области одбране и заштите које су од прошле године поново добиле место у наставном плану и програму средњих школа – закључио је потпуковник Стојковић, а са оценом да је офанзива неизоставан део сваке одбране сложио се и Видосав Ковачевић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.10.2019
mp4 (107,14 MB)
Представљање система одбране „Новине у концепту обуке становништва за одбрану земље“
21.10.2019
mp4 (135,57 MB)
Промоција монографије „Спомен-собе у Министарству одбране и Војсци Србије - огледало историје и традиције 1804-1918“
21.10.2019
mp4 (141,74 MB)
Промоција књиге "Јунаци отаџбине"
21.10.2019
mp4 (128,63 MB)
Промоција едиције „Војска Југославије у одбрамбеном рату 1999. године“
21.10.2019
mp4 (150,06 MB)
Трибина „Концепт тоталне одбране у савременим условима“