Министарство одбране Републике Србије
 
13.10.2019.

Падобранци Војске Србије освојили злато и сребро на државном првенству



На 65. државном првенству Србије, које је одржано данас на спортском аеродрому „Залужани“ код Бањалуке, златну медаљу освојио је заставник Синиша Мићић, а сребрно одличје старији водник Дејан Цветковић из Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, док је бронзану медаљу освојио Слободан Терзић из Падобранског клуба ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“.

Падобранска екипа Војске Србије „Небеске видре“ показала се и у екипној конкуренцији освојивши бронзано одличје Меморијалног купа „Пет звијезда“, који је данас, у организацији Ваздухопловног клуба „Скyдиве“ из Бањалуке, такође одржан на спортском аеродрому „Залужани“.

Такмичењима су присуствовали министар одбране Александар Вулин и начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић.

Након уручења медеља најбољим такмичарима падобранског првенства Србије министар Вулин је рекао да смо поносни на резултате припадника Војске Србије, који су у Бањалуци успешно представљали Србију.

- Падобранство је један од спортова који се у Војсци Србије највише цене. Осим што је показатељ наше спремности и наше способности, ово је и спорт који говори о људима који су у стању да савладају све страхове и препреке. Војска Србије је увек била поносна на своје падобранце, а по данашњим резултатима можемо да видимо да смо не само најбољи у Србији, већ да смо и једни од оних који у Европи имају шта да кажу и покажу – поручио је министар Вулин, најавивши учешће војне падобранске репрезентације на 7. Светским војним играма у Народној Републици Кини, у Вухану, које ће почети за десетак дана.       

Према речима министра Вулина, сви они који постану припадници Војске Србије моћи ће да се баве свим спортовима којим желе, без обзира колико су скупи и захтевни, јер је Војска Србије ту да им то омогући.

- Свако ко веже своју судбину и будућност за Војску Србије моћи ће да се развија на сваком плану, да ли је то војничка обука, да ли је то спорт, или било који други вид усавршавања, вреди бити уз Војску Србије – поручио је министар Вулин.

Заставник Синиша Мићић припадник 63. падобранског батаљона Специјалне бригаде Војске Србије и члан Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, данас је имао вишеструки разлог за славље.

- Освојио сам прво место на 56. државном падобранском првенству Србије. За мене је ово велики успех, али и екипни успех ми је врло битан, јер се припремамо за велико ЦИСМ такмичење које овог месеца имамо у Кини – истакао је заставник Мићић, додајући да је данас уписао 5.522 скок у својој тридесетогодишњој падобранској каријери.

- Ово је моја прва медаља у појединачној конкуренцији, у скоковима на циљ. До сада сам више пута екипно освајао државно првенство Србије. Медаља коју сам освојио је не само мој, већ и успех целе Падобранске екипе „Небеских видри“ са којом тренирам – рекао је старији водник Дејан Цветковић.

Такмичари из Србије који су се надметали за државна одличја дошли су из Падобранске екипе Војске Србије „Небеске видре“, Падобранског клуба ветерана 63. падобранске бригаде „Архистратиг“ и Аероклуба „Наша крила“ из Параћина. Главни судија на данашњим такмичењима био је мајор Ненад Стојиљковић из Специјалне бригаде Војске Србије.

Традиција државног првенства Србије у падобранству сеже од 1949. године, када је у Руми одржано по први пут, док се Меморијални куп „Пет звијезда“ организује седму годину за редом, као знак помена на страдање петорице чланова Падобранског клуба „Бањалука“ на аеродрому „Залужани“ 2012. године.

Удружена организација два такмичања израз је одличне повезаности и константног унапређења сарадње између Ваздухополовног савеза Србије и ваздухопловаца Републике Српске, а у оквиру специјалних и паралелних веза Републике Србије и Републике Српске. На оба такмичења учествовало је око 65 падобранаца из Србије, Црне Горе, Босне и Херцеговине, Словеније, Хрватске, Аустрије, Шведске и Немачке, а од тога 30 њих борило за државног првака Србије.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
13.10.2019
mp4 (89,86 MB)
Изјава министра Вулина
13.10.2019
mp4 (64,73 MB)
Изјава заставника Синише Мићића
13.10.2019
mp4 (118,03 MB)
Такмичење