Министарство одбране Републике Србије
 
18.09.2019.

Изведен други део вежбе трагања и спасавања „SАRЕX 38-19“




Други део вежбе трагања за ваздухопловом и спасавања лица „SАRЕX 38-19“ у организацији Директората цивилног ваздухопловства Републике Србије изведен је данас на аеродрому у Вршцу.

Циљ вежбе је увид у припремљеност и техничку оспособљеност ангажованих учесника у систему за пружање услуга трагања за ваздухопловом и спасавања лица у цивилном ваздухопловству Републике Србије.

На аеродрому „Вршац“ данас су, кроз три сценарија, приказане процедуре и поступци у случају удеса мањег ваздухоплова у зони аеродрома, удеса мањег ваздухоплова на неприступачном терену и евакуација параглајдеристе са дрвета на неприступачном терену. Након тога уследио је технички збор на којем је приказана спасилачка опрема учесника вежбе.

Према речима потпуковника Зорана Ненадовића из Управе за оперативне послове Генералштаба Војске Србије, који је био у штабу и организацији вежбе, „SАRЕX 38-19“ је најкомплекснија активност тог типа у 2019. години у којој су Министарство одбране и Војска Србије имали значајну улогу.

- На овој вежби учествовали смо са хеликоптерским јединицама из састава Ратног ваздухопловства и ПВО, медицинским тимом са ВМА и тимом за трагање и спасавање, односно спасилачким тимом из Специјалне бригаде. Све активности су изведене безбедно, сигурно и по плану - рекао је потпуковник Ненадовић.

Како је истакао мајор Драган Марјановић из 890. мешовите хеликоптерске ескадриле, велико је искуство учествовати на вежби оваквог типа, нарочито због сарадње са осталим службама које су учествовале на вежби.

- Ми смо учестовали са ваздухопловом Ми-17 и са новим ваздухопловом у нашем наоружању Х-145М који ће се користити и за ове намене – рекао је мајор Марјановић.

На вежби су поред организатора учествовали и Министарство одбране и Војска Србије, Министарство унутрашњих послова, Министарство здравља, Контрола летења Србије и Црне Горе СМАТСА д.о.о. Београд, Црвени крст Србије, Горска служба спасавања, као и представници локалних спасилачких служби и Град Вршац.

Приказу су присуствовали заменик команданта РВ и ПВО бригадни генерал Жељко Билић, помоћник министра унутрашњих послова и начелник Сектора за ванредне ситуације Предраг Марић и представници Града Вршца и институција ангажованих на вежби.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
18.09.2019
mp4 (203,38 MB)
Вежба 1. део
18.09.2019
mp4 (233,34 MB)
Вежба 2. део
18.09.2019
mp4 (68,28 MB)
Изјава потпуковника Зорана Ненадовића