Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
18.09.2019.

Izveden drugi deo vežbe traganja i spasavanja „SAREX 38-19“




Drugi deo vežbe traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica „SAREX 38-19“ u organizaciji Direktorata civilnog vazduhoplovstva Republike Srbije izveden je danas na aerodromu u Vršcu.

Cilj vežbe je uvid u pripremljenost i tehničku osposobljenost angažovanih učesnika u sistemu za pružanje usluga traganja za vazduhoplovom i spasavanja lica u civilnom vazduhoplovstvu Republike Srbije.

Na aerodromu „Vršac“ danas su, kroz tri scenarija, prikazane procedure i postupci u slučaju udesa manjeg vazduhoplova u zoni aerodroma, udesa manjeg vazduhoplova na nepristupačnom terenu i evakuacija paraglajderiste sa drveta na nepristupačnom terenu. Nakon toga usledio je tehnički zbor na kojem je prikazana spasilačka oprema učesnika vežbe.

Prema rečima potpukovnika Zorana Nenadovića iz Uprave za operativne poslove Generalštaba Vojske Srbije, koji je bio u štabu i organizaciji vežbe, „SAREX 38-19“ je najkompleksnija aktivnost tog tipa u 2019. godini u kojoj su Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije imali značajnu ulogu.

- Na ovoj vežbi učestvovali smo sa helikopterskim jedinicama iz sastava Ratnog vazduhoplovstva i PVO, medicinskim timom sa VMA i timom za traganje i spasavanje, odnosno spasilačkim timom iz Specijalne brigade. Sve aktivnosti su izvedene bezbedno, sigurno i po planu - rekao je potpukovnik Nenadović.

Kako je istakao major Dragan Marjanović iz 890. mešovite helikopterske eskadrile, veliko je iskustvo učestvovati na vežbi ovakvog tipa, naročito zbog saradnje sa ostalim službama koje su učestvovale na vežbi.

- Mi smo učestovali sa vazduhoplovom Mi-17 i sa novim vazduhoplovom u našem naoružanju H-145M koji će se koristiti i za ove namene – rekao je major Marjanović.

Na vežbi su pored organizatora učestvovali i Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo zdravlja, Kontrola letenja Srbije i Crne Gore SMATSA d.o.o. Beograd, Crveni krst Srbije, Gorska služba spasavanja, kao i predstavnici lokalnih spasilačkih službi i Grad Vršac.

Prikazu su prisustvovali zamenik komandanta RV i PVO brigadni general Željko Bilić, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić i predstavnici Grada Vršca i institucija angažovanih na vežbi.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
18.09.2019
mp4 (203,38 MB)
Vežba 1. deo
18.09.2019
mp4 (233,34 MB)
Vežba 2. deo
18.09.2019
mp4 (68,28 MB)
Izjava potpukovnika Zorana Nenadovića