Министарство одбране Републике Србије
 
01.09.2019.

Министар Вулин: Србија никада није била на погрешној страни света




Упитан да прокоментарише непозивање Србије и Русије на обележавање годишњице почетка Другог светског рата у Варшави, министар одбране Александар Вулин изјавио је да је то велика увреда за жртве, за 20 милиона погинулих са простора Совјетског Савеза, већином Руса и за милион Срба који су у том рату убијени.

- Ово је дневна политика. Ово је политика у свом најгорем облику, када сте у стању да мењате историју зато што сте са неким у лошим односима. Потпуно је несхватљиво да земља која је много страдала у Другом светском рату, као што је Пољска, може на тај начин да презире жртве свих других народа - рекао је министар Вулин.

Он је подсетио да се у Другом светском рату знало ко је победник, а ко поражен и да сви покушаји ревизије историје не могу бити успешни.

- Ако се са Србијом и Русијом неће обележити почетак Другог светског рата, онда ће морати да обележавају са онима који су Други светски рат изазвали. Ако мисле да је Пољској место са силама које су Други светски рат изазвале, учиниле најстрашније злочине у историји човечанства, онда можемо само да кажемо „Сами су изабрали своју страну света“, а Србија никада није била на погрешној страни света. Ако велики нешто могу да науче од нас, онда гледајте где је Србија и знајте да је са те стране света и слобода и добро и победа - закључио је министар Вулин.
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
01.09.2019
mp4 (103,95 MB)
Изјава министра Вулина