Министарство одбране Републике Србије
 
21.08.2019.

Саопштење



Поводом политички мотивисаних и злонамерних написа у вези са искључењем струје у хотелу „Бристол“, Министарство одбране још једном наглашава да је сагласно закључку Владе од 28. августа 2018. године, престало право коришћења Министарства одбране на објекту хотела „Бристол“, након чега је донета Одлука којом је хотел „Бристол“ искључен из објеката намењених за пружање услуге смештаја професионалних припадника Војске Србије и запослених у Министарству одбране.
 
Министарство одбране предузима све мере за поступање по препоруци Заштитника грађана, али по питању обезбеђења снабдевања електричном енергијом некадашњег хотела „Бристол“ наглашавамо да не постоји правни основ по коме би Министарство и даље остало у уговорном односу са ЕПС-ом за испоруку и плаћање електричне енергије на том мерном месту.
 
Напомињемо да Министарство одбране остаје при ставу да ће поштовати закон и да не може испунити захтеве лица која су остала у „Бристолу“ да им се, мимо закона, додели трајни стамбени смештај.
 
У Министарству одбране и Војсци Србије постоји јединствена ранг листа стамбених интересената за више од 18.000 лица и када би бившим станарима “Бристола” доделили станове против закона и мимо постојеће ранг листе, 18.000 активних припадника и пензионера имало би право да Министарство одбране тужи и добије тужбу. Због сличних кршења закона у 2008. години, Министарство одбране је у последње две године исплатило шест милијарди динара на име судских пресуда по тужбама за дискриминацију резервиста. Зато се таква кршења закона неће поновити.
 
Министарство одбране је преосталим корисницима смештаја у „Бристолу“ нудило и даље нуди адекватно решење и позива их да се одмах уселе у станове за привремени смештај који су добијени од града Београда у А блоку или у војносамачке хотеле „Звездара“ и „Галеб“ у Београду, у складу са правима која остварују.
 
Одређени притисци који се врше на Министарство одбране да реши ово питање мимо закона очито су политички мотивисани. Министарство одбране у свом поступању руководиће се искључиво законским могућностима решавања захтева лица која су остала у хотелу „Бристол“.