Министарство одбране Републике Србије
 
12.06.2019.

Састанак SEDM на нивоу заменика начелника генералштабова




Заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-мајор Петар Цветковић учествовао је на састанку земаља чланица Процеса сарадње министара одбране Југоисточне Европе (SEDM) на нивоу заменика начелника генералштабова одржаном данас у Скопљу.
 
На састанку, на коме су учествовале делегације земаља-чланица иницијативе SEDM (Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Грчка, Италија, Румунија, Северна Македонија, Словенија, Србија, Турска, Украјина, Хрватска и Црна Гора) и делегације међународних организацијa, заједнички је оцењено да је регионална војна сарадња од великог значаја за јачање мира, безбедности, стабилности и напретка у региону, изградњу поверења и промоцију добросуседских односа. 

Такође је изражена подршка за јачање регионалне координације и за напоре међународне заједнице, унутар оквира УН, ради адекватног одговора на заједничке претње безбедности.

На маргинама састанка, генерал Цветковић се сусрео са замеником начелника Генералштаба Армије Републике Северне Македоније генерал-мајором Азимом Нуредином. На састанку је разговарано о унапређењу билатералне војне сарадње у областима од обостраног интереса. Током боравка у Скопљу, генерал Цветковић је имао и неформалне састанке са замеником начелника Генералштаба Оружаних снага Албаније и вођама делегација оружаних снага Републике Бугарске и Украјине.

Процес сарадње министара одбране земаља Југоисточне Европе покренут је 1996. године, а Република Србија је постала пуноправни члан 2010. године. Основни циљ SEDM је унапређивање разумевања и интензивирање политичко-војне сарадње у региону, ради јачања безбедности у овом делу Европе.
photoФОТОГАЛЕРИЈА