Министарство одбране Републике Србије
 
05.06.2019.

Студенти Криминалистичко-полицијске академије обишли изложбу „Одбрана 78“



Више од 50 студената Криминалистичко-полицијске академије обишло је данас изложбу Министарства одбране и Војске Србије „Одбрана 78“, која је поводом обележавања 20 година од одбране отаџбине од НАТО агресије приређена у Музеју града Београда.

Ментор на Криминалистичко-полицијској академији Марија Милићевић рекла је да је највећи утисак на њу оставила соба у којој се налазе фотографије страдале деце током НАТО агресије, али и део посвећен херојима са Кошара.

- Осећања су ми помешана. Осећам понос због наших људи, али и тугу због свега што се догодило. Драго ми је да је једна оваква поставка изложена и што се о свему томе данас много више прича и зна него у неком ранијем периоду. Препоручила бих свима да обиђу изложбену поставку, јер сматрам да никада не смемо да заборавимо шта се догодило нашој земљи, рекла је Марија Милићевић.

Студент прве године струковних студија криминалистике Филип Думановић сматра да све млађе генерације треба да посете изложбу „јер је постављена у знак сећања на војнике, полицајце и цивиле који су дали живот за слободу“.

- Највише ми се допала просторија у којој су делови обореног авиона Ф-16, којег је наша противваздухопловна одбрана оборила 1999. године, али и макета авиона МиГ-29 и посебно део посвећен погинулом пилоту Миленку Павловићу, рекао је Думановић.

Мултимедијална и интерактивна изложба „Одбрана 78“, аутора Душана Јововића, на јединствен начин приказује херојску одбрану земље током 78 дана НАТО агресије и посвећена је страдалим припадницима војске, полиције и цивилима, међу којима је било и много деце.

Поставка изложбе подељена је у осам целина, а изложени експонати су оригинални, укључујући делове обореног америчког „невидљивог“ авиона Ф-117А и Ф-16, личне предмете и фотографије војника и полицајаца који су се борили за слободу отаџбине.

Изложба „Одбрана 78“ реализована је уз подршку Војног музеја и Музеја ваздухопловства, а драгоцен допринос дале су јединице Војске Србије.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА