Министарство одбране Републике Србије
 
14.03.2019.

Заједничка вежба припадника САЈ, Кобри и Морнаричких фока




Припадници Специјалне антитерористичке јединице Министарства унутрашњих послова (САЈ), Батаљона војне полиције (специјалне намене) „Кобре“ и америчких Морнаричких фока извели су данас у Центру за обуку „13. мај“ у Батајници показну вежбу, која је завршни део заједничке једномесечне антитерористичке обуке ових јединица.

Заједничкој вежби присуствовали су министар одбране Александар Вулин, потпредседник Владе Републике Србије и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић, амбасадор Сједињених Америчких Држава Кајл Скат, као и представници Владе САД и Европске команде за специјалне операције Војске САД.

Циљ обуке био је подизање безбедносних капацитета Републике Србије у борби против тероризма, кроз искуство и праксу са сродним јединицама САД. До сада, америчке Морнаричке фоке и САЈ одржали су заједничку обуку три пута, а први пут ове године су им се у здруженој обуци и размени вештина прикључили припадници Батаљона војне полиције „Кобре“.

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је након приказа да заједничка сарадња може довести до сјајних резултата и да су овакве обуке важне због могућности да учимо једни од других.

- Учимо једни од других како да се поступа у ситуацијама које у пар секунди могу да одлуче о томе да ли ће то бити питање живота или смрти, да ли ће то бити питање у коме ће сви наши момци да се врате кући живи и здрави, што и јесте циљ, као и да ли ћемо успети да заштитимо безбедност грађана, што је наш основни посао – поручио је министар Стефановић.

Министар унутрашњих послова је посебно захвалио припадницима америчких Морнаричких фока за четворогодишњу сарадњу, истакавши да су припадници САЈ и Кобри и овог пута имали прилику да сарађују са Морнаричким фокама на највишем нивоу и увере се због чега спадају у ред најбоље опремљених и обучених јединица у свету. Такође, Стефановић је изразио задовољство због завидног нивоа знања које су показали припадници Војске Србије и задовољство због добре и блиске сарадње између два министарства.

- Министар Вулин и ја смо већ данас договорили да се оваква сарадња између Министарства одбране и Министарства унутрашњих послова настави и да већ наредног месеца имамо једну заједничку вежбу, где ћемо показати садејство свих специјалних посебних јединица Војске и Полиције – рекао је министар Стефановић.

Према речима амбасадора Ската, овакав вид заједничке обуке користан је у борби против тероризма и за припаднике свих јединица које су учествовале у обуци.

- Само кроз овакве заједничке обуке можемо да упознамо боље једни друге, али исто да будемо спремни да заједно радимо у будућности. Мислим да свака страна има шта да научи од оних других, тако да сви буду још спремнији за изазове који долазе у будућности – поручио је амбасадор Скат.

Једномесечна обука омогућила је високо обученим јединицама Србије и САД да размене искуства и технике које примењују при суочавању обе земље са неким од најсложенијих терористичких претњи и претњи организованог криминала. Током обуке, учесници су побољшали вештине које се тичу блиске борбе, пуцања из снајпера и медицинског збрињавања у борбеним условима.
photoФОТОГАЛЕРИЈА