Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
14.03.2019.

Zajednička vežba pripadnika SAJ, Kobri i Mornaričkih foka




Pripadnici Specijalne antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (SAJ), Bataljona vojne policije (specijalne namene) „Kobre“ i američkih Mornaričkih foka izveli su danas u Centru za obuku „13. maj“ u Batajnici pokaznu vežbu, koja je završni deo zajedničke jednomesečne antiterorističke obuke ovih jedinica.

Zajedničkoj vežbi prisustvovali su ministar odbrane Aleksandar Vulin, potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Kajl Skat, kao i predstavnici Vlade SAD i Evropske komande za specijalne operacije Vojske SAD.

Cilj obuke bio je podizanje bezbednosnih kapaciteta Republike Srbije u borbi protiv terorizma, kroz iskustvo i praksu sa srodnim jedinicama SAD. Do sada, američke Mornaričke foke i SAJ održali su zajedničku obuku tri puta, a prvi put ove godine su im se u združenoj obuci i razmeni veština priključili pripadnici Bataljona vojne policije „Kobre“.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je nakon prikaza da zajednička saradnja može dovesti do sjajnih rezultata i da su ovakve obuke važne zbog mogućnosti da učimo jedni od drugih.

- Učimo jedni od drugih kako da se postupa u situacijama koje u par sekundi mogu da odluče o tome da li će to biti pitanje života ili smrti, da li će to biti pitanje u kome će svi naši momci da se vrate kući živi i zdravi, što i jeste cilj, kao i da li ćemo uspeti da zaštitimo bezbednost građana, što je naš osnovni posao – poručio je ministar Stefanović.

Ministar unutrašnjih poslova je posebno zahvalio pripadnicima američkih Mornaričkih foka za četvorogodišnju saradnju, istakavši da su pripadnici SAJ i Kobri i ovog puta imali priliku da sarađuju sa Mornaričkim fokama na najvišem nivou i uvere se zbog čega spadaju u red najbolje opremljenih i obučenih jedinica u svetu. Takođe, Stefanović je izrazio zadovoljstvo zbog zavidnog nivoa znanja koje su pokazali pripadnici Vojske Srbije i zadovoljstvo zbog dobre i bliske saradnje između dva ministarstva.

- Ministar Vulin i ja smo već danas dogovorili da se ovakva saradnja između Ministarstva odbrane i Ministarstva unutrašnjih poslova nastavi i da već narednog meseca imamo jednu zajedničku vežbu, gde ćemo pokazati sadejstvo svih specijalnih posebnih jedinica Vojske i Policije – rekao je ministar Stefanović.

Prema rečima ambasadora Skata, ovakav vid zajedničke obuke koristan je u borbi protiv terorizma i za pripadnike svih jedinica koje su učestvovale u obuci.

- Samo kroz ovakve zajedničke obuke možemo da upoznamo bolje jedni druge, ali isto da budemo spremni da zajedno radimo u budućnosti. Mislim da svaka strana ima šta da nauči od onih drugih, tako da svi budu još spremniji za izazove koji dolaze u budućnosti – poručio je ambasador Skat.

Jednomesečna obuka omogućila je visoko obučenim jedinicama Srbije i SAD da razmene iskustva i tehnike koje primenjuju pri suočavanju obe zemlje sa nekim od najsloženijih terorističkih pretnji i pretnji organizovanog kriminala. Tokom obuke, učesnici su poboljšali veštine koje se tiču bliske borbe, pucanja iz snajpera i medicinskog zbrinjavanja u borbenim uslovima.
photoFOTOGALERIJA