Министарство одбране Републике Србије
 
08.03.2019.

Међународни дан жена обележен у Министарству одбране и Војсци Србије



Поводом 8. марта – Међународног дана жена, у организацијским целинама Министарства одбране и командама и јединицама Војске Србије организоване су пригодне свечаности и дружења.

На пријему у Команди Копнене војске у Нишу, честитке дамама поводом празника упутио је командант Копнене војске генерал-потпуковник Милосав Симовић.

Уз црвене руже и дружење, Дан жена свечано је обележен и у Команди за обуку, где је присутне поздравио заменик команданта Команде за обуку бригадни генерал Јелесије Радивојевић.

Свечано је било и у Команди Ратног ваздухопловства и противаздухопловне одбране. Колегиницама је 8. март честитао командант РВ и ПВО генерал-мајор Душко Жарковић.

На свечаности приређеној у Војној академији, кадети су својим колегиницама, будућим официрима, у знак пажње уручили пригодне поклоне.

Међународни дан жена обележава се 8. марта као сећање на дан борбе за економску, политичку и социјалну равноправност жена и мушкараца. Први национални Дан жена обележен је 28. фебруара 1909. године у Сједињеним Америчким Државама након декларације Социјалистичке партије Америке.

Као међународни дан жена, 8. март званично је прихваћен 1917. године, док су Уједињене нације 1975. годину прогласиле за Међународну годину жена и службено почеле осми дан марта обележавати као Дан жена.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА