Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
08.03.2019.

Međunarodni dan žena obeležen u Ministarstvu odbrane i Vojsci Srbije



Povodom 8. marta – Međunarodnog dana žena, u organizacijskim celinama Ministarstva odbrane i komandama i jedinicama Vojske Srbije organizovane su prigodne svečanosti i druženja.

Na prijemu u Komandi Kopnene vojske u Nišu, čestitke damama povodom praznika uputio je komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović.

Uz crvene ruže i druženje, Dan žena svečano je obeležen i u Komandi za obuku, gde je prisutne pozdravio zamenik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević.

Svečano je bilo i u Komandi Ratnog vazduhoplovstva i protivazduhoplovne odbrane. Koleginicama je 8. mart čestitao komandant RV i PVO general-major Duško Žarković.

Na svečanosti priređenoj u Vojnoj akademiji, kadeti su svojim koleginicama, budućim oficirima, u znak pažnje uručili prigodne poklone.

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta kao sećanje na dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca. Prvi nacionalni Dan žena obeležen je 28. februara 1909. godine u Sjedinjenim Američkim Državama nakon deklaracije Socijalističke partije Amerike.

Kao međunarodni dan žena, 8. mart zvanično je prihvaćen 1917. godine, dok su Ujedinjene nacije 1975. godinu proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele osmi dan marta obeležavati kao Dan žena.
 
photoFOTOGALERIJA