Министарство одбране Републике Србије
 
20.02.2019.

Промоција монографије Војнофилмски центар „Застава филм“




Монографија Војнофилмски центар „Застава филм“ аутора Стевана Јовичића, мр Вукомана Миловановића и Милуна Вучинића представљена је данас у Свечаној сали Дома Војске Србије.

Промоцији су присуствовали  секретар у Министарству културе и информисања Игор Јовичић, декан Факултета драмских уметности Милош Павловић, декан Академије уметности Драгољуб Елчић, начелник Управе за односе са јавношћу Министарства одбране капетан бојног брода Петар Бошковић, директор ВФЦ „Застава филм“ потпуковник Горан Иконић, као и бројни поклоници културе и филмске уметности.

Књигу, која бележи више од једног века постојања војне кинематографије у Србији, представили су рецензенти Радослав Зеленовић и Миле Јованић, редитељ Срђан Голубовић, један од аутора Милун Вучинић и потпуковник Зоран Крупеж.

О значају Војнофилмског центра „Застава филм“, говорио је Радослав Зеленовић  и том приликом истакао да ниједан документарни филм о Војсци Србије неће моћи да се сними без материјала и архивских снимака које поседује „Застава филм“.

Своје задовољство и радост због изласка из штампе ове јединствене монографије, која је на леп начин уклопила људе, достигнућа, али и проблеме са којима се сусретао Војнофилмски центар, није крио ни рецезент Миле Јованић, говорећи о ауторима и сарадницима центра.

Потпуковник Зоран Крупеж, један од некадашњих директора „Застава филма“, такође је изразио задовољство што је прва књига која се бави војним филмом угледала светлост дана.

Према речима редитеља Срђана Голубовића, који је  наставио стопама свога оца, који је једанаест  година радио у „Застава филму“, документарни филмови из архива те куће од великог су значаја за српску кинематографију.

Један од аутора монографије потпуковник у пензији Милун Вучинић, захвалио је сарадницима, истакавши да је овај период изузетно значајан јер се обележава више од сто година војног филма и 70 година постојања „Застава филма“.

Аутори су у монографији забележили све промене, филмска остварења, награде и призниња са којима се филмска кућа сусретала почев од оснивања Предузећа за производњу филмова Југословенске армије 1948. године до данас, уз осврт на зачетке војне кинематографије 1916. године када је формирана Филмска секција при Врховној команди.

Поводом 70 година рада и за нарочите заслуге у области културно-документарних делатности, председник Републике Србије Александар Вучић је на Дан државности – 15. фебруара ове године Сретењским орденом трећег степена одликовао ВФЦ „Застава филм“.
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
20.02.2019
mp4 (286,81 MB)
Промоција монографије