Ministarstvo odbrane Republike Srbije
 
20.02.2019.

Promocija monografije Vojnofilmski centar „Zastava film“




Monografija Vojnofilmski centar „Zastava film“ autora Stevana Jovičića, mr Vukomana Milovanovića i Miluna Vučinića predstavljena je danas u Svečanoj sali Doma Vojske Srbije.

Promociji su prisustvovali  sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Igor Jovičić, dekan Fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović, dekan Akademije umetnosti Dragoljub Elčić, načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane kapetan bojnog broda Petar Bošković, direktor VFC „Zastava film“ potpukovnik Goran Ikonić, kao i brojni poklonici kulture i filmske umetnosti.

Knjigu, koja beleži više od jednog veka postojanja vojne kinematografije u Srbiji, predstavili su recenzenti Radoslav Zelenović i Mile Jovanić, reditelj Srđan Golubović, jedan od autora Milun Vučinić i potpukovnik Zoran Krupež.

O značaju Vojnofilmskog centra „Zastava film“, govorio je Radoslav Zelenović  i tom prilikom istakao da nijedan dokumentarni film o Vojsci Srbije neće moći da se snimi bez materijala i arhivskih snimaka koje poseduje „Zastava film“.

Svoje zadovoljstvo i radost zbog izlaska iz štampe ove jedinstvene monografije, koja je na lep način uklopila ljude, dostignuća, ali i probleme sa kojima se susretao Vojnofilmski centar, nije krio ni recezent Mile Jovanić, govoreći o autorima i saradnicima centra.

Potpukovnik Zoran Krupež, jedan od nekadašnjih direktora „Zastava filma“, takođe je izrazio zadovoljstvo što je prva knjiga koja se bavi vojnim filmom ugledala svetlost dana.

Prema rečima reditelja Srđana Golubovića, koji je  nastavio stopama svoga oca, koji je jedanaest  godina radio u „Zastava filmu“, dokumentarni filmovi iz arhiva te kuće od velikog su značaja za srpsku kinematografiju.

Jedan od autora monografije potpukovnik u penziji Milun Vučinić, zahvalio je saradnicima, istakavši da je ovaj period izuzetno značajan jer se obeležava više od sto godina vojnog filma i 70 godina postojanja „Zastava filma“.

Autori su u monografiji zabeležili sve promene, filmska ostvarenja, nagrade i prizninja sa kojima se filmska kuća susretala počev od osnivanja Preduzeća za proizvodnju filmova Jugoslovenske armije 1948. godine do danas, uz osvrt na začetke vojne kinematografije 1916. godine kada je formirana Filmska sekcija pri Vrhovnoj komandi.

Povodom 70 godina rada i za naročite zasluge u oblasti kulturno-dokumentarnih delatnosti, predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić je na Dan državnosti – 15. februara ove godine Sretenjskim ordenom trećeg stepena odlikovao VFC „Zastava film“.
photoFOTOGALERIJA
videoVIDEOGALERIJA
20.02.2019
mp4 (286,81 MB)
Promocija monografije