Министарство одбране Републике Србије
 
21.12.2018.

Капетан Невена Јовановић добитница престижног признања Олимпијског комитета Србије




Капетан Невена Јовановић из Батаљона војне полиције специјалне намене "Кобре" добитница је Награде за најбољу спортисткињу Министарства одбране и Војске Србије коју први пут додељује Олимпијски комитет Србије.
 
Министар одбране Александар Вулин уручио је то престижно спортско признање капетану Јовановић на вечерашњој прослави Дана Олимпијског комитета Србије, у Дому Народне скупштине у Београду, током које су уручени и трофеји најуспешнијим спортистима, тимовима и тренеру у 2018. години. 
 
Свечаности су присуствовали и представници Министарства одбране и Војске Србије, Министарства омладине и спорта, Олимпијског комитета Србије, спортисти, спортисткиње и бројни љубитељи спорта.
 
Капетан Невена Јовановић истакла је велико задовољство што је међу најбољим спортистима Србије.
 
- Спорт је одувек био начин живота за мене. Задовољство је што сам у животиу успела да спојим своје две највеће љубави – спорт и професију којом се бавим, изјавила је капетан Јовановић и захвалила Министарству одбране, Војсци Србије и Олимпијском комитету Србије на указаном поверењу и части.  
 
Невена Јовановић рођена је 6. новембра 1988. године у Белој Цркви. После завршене Војне академије, прву дужност командира вода обављала је у Гарди Војске Србије, а од 2013. године је на служби у Батаљону војне полиције специјалне намене "Кобре". У спортској каријери такмичила се у атлетици, оријентирингу, веслању и нордијском скијању. За Војску Србије такмичи се од 2007. године и успела је више од 100 пута да се попне на подијум као једна од три првопласиране, како у појединачном тако и у екипном надметању. Као најдраже успехе у текућој години издваја прво место на Првенству државе у планинском трчању, прво место на државном првенству у трчању на стази од 10 километара и друго екипно место на Светском првенству у маратону у Либану.  

Председник Олимпијског комитета Србије Божидар Маљковић честитао је спортистима на оствареним разултатима у 2018. години и поручио да је та година била веома успешна за наш спорт. Он се осврнуо и на значај новоустановљене Награде за најбољег спортисту Министарства одбране и Војске Србије, јер се тиме, према његовим речима, започиње продубљивање институционалне сарадње и повезаност која ће из године у годину бити све јача и интензивнија.

Међу најуспешнијим спортистима 2018 године нашли су се тенисер Новак Ђоковић, који је седми пут лауреат признања за најуспешнијег спортисту, и одбојкашица Тијана Бошковић проглашена за најбољу спортисткињу. Најуспешнија женска екипа ове године је одбојкашка репрезентација, освајач светског злата, док је признање за најбољу мушку екипу добила баскет екипа "три на три", такође светски шампион.

Мушка кошаркашка репрезентација до 18 година проглашена је за најуспешнији млади тим Србије. Најбољи млади спортиста је теквондоисткиња Надица Божанић, а Зоран Терзић, тренер женске одбојкашке репрезентације Србије, понео је титулу најуспешнијег тренера.
 
Посебна признања Олимпијског комитета Србије добиле су спортисткиње Ивана Шпановић и Јована Прековић и тренери Горан Обрадовић, Роксанда Атанасов и Марјан Вајда.

Олимпијски комитет Србије доделио је и Трофеј Међународног олимпијског комитета менаџерки за промоцију олимпијских вредности Наташи Јанковић и Трофеј Олимпијско срце "Генерал Ђукић" једној од најбољих такмичарки у историји стрељаштва Јасни Шекарић.
 
photoФОТОГАЛЕРИЈА
videoВИДЕОГАЛЕРИЈА
21.12.2018
mp4 (301,33 MB)
Додела награда
21.12.2018
mp4 (141,65 MB)
Изјава капетана Невене Јовановић